Oude pakjes met zaad checken

Zondagochtend. Voor mij een goed moment om zaden te controleren. Vandaag doe ik eerst de bloemenzaden. Ik kijk naar de houdbaarheidsdatum en maak voor 't gemak drie stapeltjes (goed - niet goed - houdbaarheidsdatum ontbreekt). De zaden die goed zijn ga ik in ieder geval gebruiken.

De bloemenzaadjes van het 'niet goed' stapeltje doe ik zeker niet weg! Zaadfabrikanten gaan meestal uit van een houdbaarheidsdatum van 1 - 3 jaar, maar in de praktijk zijn de zaden vaak veel langer houdbaar, al zal de kiemkracht verminderd zijn.

Het is belangrijk dat je zaden droog, donker en koel bewaart. Ik bewaar mijn zakjes met zaden in een mapje met vakjes dat ik in de kast van de bijkeuken leg. Aangebroken pakjes vouw ik goed dicht (nog beter is ze dicht maken met plakband). Hoe beter je de zaden bewaart, hoe meer kans dat de kiemkracht niet teveel terugloopt en je de zaden nog jarenlang kunt gebruiken.

Kiemtest

Omdat ik graag wil weten of de zaden die over de houdbaarheidsdatum zijn nog zullen gaan kiemen doe ik een kiemtest. Dat gaat zo: leg een aantal lagen goed vochtig gemaakte keukenrol in een kweekbakje of plastic bakje van 'de Chinees' en strooi er per soort een aantal zaadjes op uit in een rijtje. Plaats bij elke rijtje zaadjes een label of stickertje met de soortnaam en noteer ook de datum. Zet het kweekbakje weg en dek de bak af met een dikke theedoek. Sommige zaden kiemen alleen in het donker!

Kijk na een paar dagen of er al zaadjes zijn ontkiemd. Niet alle zaadjes kiemen even snel. Als ze kiemen kun je ze straks gewoon gebruiken.

Ik zaaide op alfabetische volgorde van de Latijnse naam, zie foto (van links naar rechts: Calendula officinalis, goudsbloem; Echium vulgare, slangenklruid; Helianthus annuus, rode zonnebloem 'Avondzon'; Helichrysum bracteatum, strobloemen; Lathyrus, siererwt; Malva sylvestris, groot kaasjeskruid; Myosotis alpestris, Alpenvergeet-mij-nietje; Wilde bloemenmix*).

Tip: zaai van oude zaden altijd wat extra omdat er misschien wat minder van zullen kiemen.

* Wilde bloemenmix: Bellis, Calceolaria, Achillea, Hesperis, Myosotis, Cerastium, Lunaria, Erysimum, Lobularia, Thymus, Dianthus, Lupinus perennis, Oenotera, Salvia, Rudbeckia, Gaillardia, Papaver.

De zaden zijn omgeven door een omhulsel waardoor ze makkelijk te verspreiden zijn.

(Bron: Moestuinweetjes; Groene Passies)

Eerste selectie van de pakjes bloemenzaad ^

Kiemtest van zaden die over de houdbaarheidsdatum zijn of waarvan ik de houdbaarheidsdatum niet ^ weet.

Ik zette het kweekbakje in de vensterbank, uit ruimtegebrek. De meeste zaadjes kiemen juist alleen in het donker, vandaar de donkere theedoek.