Vreemde vogels

Nu ik, net als veel andere mensen, wat meer aan huis gekluisterd ben kan ik de tuinvogels wat vaker observeren. Leuk! Vandaag zie ik allerlei 'vreemde vogels' in de tuin. Vogels die ik 'normaal' niet zie, van die niet zo alledaagse tuinvogels. Dus ben ik druk in de weer met de camera en probeer ze vast te leggen. Zoals gewoonlijk slaag ik daar meestal niet in. Zo waren de Vlaamse gaaien me te snel af; ze zagen me voor het raam staan. Gaaien zijn vrij schuwe bosvogels.

Met de tjiftjaf (Phylloscopus collybita) had ik meer succes. Ik denk tenminste dat dit een tjiftjaf is. Daar ben ik niet 100 % zeker van. Het zou een fitis kunnen zijn - zie hieronder. Weet jij?

Het vogeltje kwam badderen in het vijvertje op het terras. Dat was heel vermakelijk om te zien. Aarzelend zocht het een landingsplaatsje in het water. Toen het daar eenmaal in geslaagd was volgde het badritueel. Na een verkwikkend bad vloog de tjiftjaf naar het sierappeltje ernaast, vanwaar het z'n veertjes ging fatsoeneren. Als je veren maar goed zitten. Ik pakte snel de camera - verwisselde zelfs nog bliksemsnel de lens -, terwijl ik ondertussen dacht 'Ach! De vogel zal zo wel gevlogen zijn'. Maar nee. Ik was nét op tijd.

Fitis of tjiftjaf

De fitis en de tjiftjaf lijken sterk op elkaar. Ken je de verschillen? De tjiftjaf is een kleine, onopvallende bruin-geelgroen gekleurde vogel. Hij is kleiner dan een huismus en heeft donkere pootjes en kortere vleugels. De fitis daarentegen (Phylloscopus trochilus), heeft bruin-roze pootjes. Ook heeft een fitis een wat meer markante koptekening met een lichte en ook wat langere wenkbrauwstreep. Keel en borst van de fitis zijn geelwit. De fitis heeft wat meer kleur, groen/geel/wit en is ook wat langerekter dan de tjiftjaf, die wat compacter gebouwd is.

Het gedrag van tjiftjaf en fitis is ook anders. Een tjiftjaf vliegt onrustig door het groen en wipt tijdens het voedsel zoeken langzaam met zijn staart. Een fitis doet dit nooit.

In het voorjaar de mannetjes tjiftjaffen en fitissen gemakkelijk uit elkaar te houden op grond van hun zang. Een tjiftjaf roept min of meer zijn eigen naam (het is eigenlijk eerder een 'tjaftjif'). Een fitis heeft een wat aflopend riedeltje dat hoog begint en laag eindigt.

(Bron: De Vogelbescherming; Waarneming nl)

De tjiftjaf veegt na het badderen zijn natte snavel af ^

De tjiftjaf is klein, heeft een bruin-geelgroen verenkleed en zwarte pootjes ^