Kiemtest

Twee weken geleden - op 15 maart om precies te zijn -, checkte ik mijn oude pakjes bloemen-zaden (zie eerder tuinstukje). Met zaden die over de houdbaarheidsdatum waren deed ik een kiemtest. In een kweekbakje zaaide ik, van links naar rechts: goudsbloemen (Calendula officinalis) - twee rijen uit twee pakjes zaad -, slangenkruid (Echium vulgare), rode zonnebloemen (Helianthus annuus 'Avondzon'), strobloemen (Helichrysum bracteatum), pronkerwt of lathyrus (Lathyrus odoratus), groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), Alpen vergeet-mij-nietje (Myosotis alpestris) en zaden van een wilde bloemenmix.

Zaden: Calendula (2x) - Echium - He. - Helich. - Lat. - Malva - Myo. - Wilde bloemenmix

(He. = Helianthus annuus 'Avondrood'; Helich. = Helichrysum bracteatum; Lat. = Lathyrus; Myo. = Myosotis alpestris

Het kweekkasje zette ik op de vensterbank en bedekte het met een donkere theedoek omdat sommige zaden alleen in het donker kiemen.

Na een paar dagen waren er al wat zaden gekiemd, o.a. Malva sylvestris (groot kaasjeskruid) ^

Nu ziet het er zo uit ^

Resultaten

Een aantal soorten bloemenzaden kiemt niet of nauwelijks. Zaden van goudsbloemen - twee rijen van twee pakjes zaad - (Calendula officinalis) en strobloemen (Helichrysum bracteatum) hebben duidelijk verminderde kiemkracht. De zaden van het slangenkruid (Echium vulgare) en het Alpen vergeet-mij-nietje (Myosotis alpestris) kiemden helemaal niet. Van de wilde bloemenmix kiemde er maar één zaadje. Zonnebloemen (Helianthus annuus 'Avondzon'), lathyrus en groot kaasjeskruid doen het nog prima! Die ga ik later in het seizoen nog gewoon gebruiken.