M'n moestuin in coronatijd

M'n moestuinplannen lopen spaak, dit jaar. Elk jaar in 't vroege voorjaar breng ik een nieuwe laag biologische moestuingrond aan op de bedden waar ik ook nog wat eigen compost doorheen werk. Gewoonlijk koop ik biologische moestuingrond in de aanbieding. Tien 40 liter zakken voor zoveel euro. Maar in maart kwam het coronavirus en tot nu toe ging ik liever niet naar tuincentra of andere grote winkelketens voor wat dan ook. Je zal maar een coronabesmetting oplopen bij het kopen van moestuingrond. P. behoort trouwens tot de risicogroep en hoe minder risico hoe beter.

Nu ik de moestuin niet kan voorbereiden zoals ik zou willen heb ik besloten dit jaar dan maar niet (of nauwelijks) voor groente te gaan. Er hoeft dit jaar dus ook geen moestuinplan te komen met het oog op de wisselteelt.

Moestuin vol bloemen

Wat ik dit jaar dan wél ga doen met de moestuin? Er komen vooral bloemen in. Ik ga mijn voorraadje oude pakjes bloemenzaad opmaken. Door de kiemtest van 15 maart jl. (zie tuinstukje), weet ik welke zaden die over de houdbaarheidsdatum zijn nog kiemen.

Er staan al wat kruiden (rozemarijn, salie, hysop, tijm, kamille, bieslook) en wat andere planten (o.a. crocosmia, kattenkruid, driekleurig viooltje, vingerhoedskruid, duizendschoon, phlox, akelei, vlinderstruik) in de moestuin. Op de lege stukken zaai ik allerlei soorten bloemen. Ik hoop dat het resultaat er straks mag wezen.

Vorige week zaaide ik lathyrus voor in bloempotten op de vensterbank. In het kweekbakje zaaide ik toch ook nog wat krusla en veldsla. De sla komt straks in een kleine tuintub op het tafeltje onder het raam van de bijkeuken. Dat is een zonnig en beschut plekje, vlakbij de buitenkraan. Handig!

Lathyrus zaailingen (Lathyrus odoratus) ^

De krulsla (Lactuaa sativa) komt al op. De veldsla (Valeriana locusta) nog niet, dat duurt wat langer ^

Inmiddels heb ik goudsbloemen (Calendula officinalis), korenbloemen (Centaurea cyanus) en dille gezaaid. De rest volgt.

Ondertussen ben ik aan het overwegen om toch naar de winkel te gaan voor wat moestuingrond. Dat kwam zo: eergisteren vertelde een viroloog in een aktualiteitenprogramma op tv dat hij in het Paasweekend naar het tuincentrum was geweest (...) en voor 150 euro aan planten had gekocht. Hij maakte een nieuw zitje in de tuin en fleurde dat op met de planten. Dat was hij zó aan toe. Nu denk ik: als een viroloog dat durft... zal ik dan ook?