Meer Judaspenning, graag!

Half verscholen onder de grote spirea struik staat de Judaspenning of tuinjudaspenning (Lunaria annua) al weer in bloei. De bloemen zijn opvallend paars tot mauve van kleur. Het liefst zou ik die vrolijk paarse bloemen overal in de tuin willen zien opduiken, maar zover is het nog niet. Dit is tot nu toe het enige exemplaar. Volgend jaar hoop ik wat meer paars te zien in de tuin. Judaspenning is een tweejarige plant die zichzelf gemakkelijk uitzaait onder de juiste omstandigheden. Je kunt de zaden ook verzamelen en ze zelf uitstrooien op plekken waar je de planten wil hebben. Dat ben ik ook van plan, in het najaar.

Schaduwplant

Plekken met (lichte) schaduw en goed doorlatende, voedselrijke grond - liefst een beetje vochtig, zoals bosgrond (humus!) - zijn ideale groeiplaatsen voor Judaspenning. Het is een is een echte bosrandplant die heel mooi staat in een wat wilde, natuurlijke tuin. Plant (of zaai) in een donker hoekje eens wat wit bloeiende Judaspenning. Na de uitbundige bloei komen de platte penningen aan de planten. Als de zaadjes rijp zijn springen de zaaddozen open en valt het zaad eruit. De zilverwitte tussenschotjes van de zaaddozen blijven achter en glinsteren aantrekkelijk in het licht van de lage herfstzon.

Je hoeft niet bang te zijn dat Judaspenning opdringerig wordt. Mocht er toch eentje opkomen op een ongewenste plaats dan kun je de desbetreffende plant er zo uittrekken; Judaspenning heeft namelijk geen zwaar wortelgestel.

Omdat de planten al vroeg in het jaar bloeien zijn ze een belangrijke leverancier van nectar voor vlinders en bijen.

Witte bloemen

Wat verderop in de tuin trekt een Judaspenning met witte bloemen de aandacht in de border. Ik weet (nog) niet of het om de vaste - of wilde Judaspenning (Lunaria rediviva) of om een witbloeiende cultivar van de tuinjudaspenning gaat (bijvoorbeeld Lunaria annua 'Albiflora' of Lunaria annua 'Sissinghurst White'). Daar kom ik later in het jaar vast nog wel achter, als de zaaddozen - de penningen - aan de plant verschijnen. Bij de vaste Judaspenning zijn de hauwtjes wat langwerpiger van vorm terwijl de tuinjudaspenning meer ronde hauwtjes krijgt (zie ook tuinstukje).

Judaspenning bloeit niet lang maar zaait zichzelf gemakkelijk uit ^

​De bloemen hebben vier kroonblaadjes ^

Judaspenning met witte bloemen die in trossen bovenin de stengel staan ^