Ik heb een potje met plant...

Ik heb een nieuw project in de tuin. Elke dag pot ik één plant - soms twee planten - uit de tuin op en zet die op het muurtje bij de garage. Het is leuk om te zien hoe het lelijke muurtje er alsmaar mooier door wordt. Langzaam maar zeker verandert de kale muur in een aantrekkelijk minituintje.

Potplanten hebben wat meer aandacht nodig dan de planten in de border, maar ik heb er alle tijd voor. Het eerste wat ik 's ochtends doe in de tuin is naar het muurtje gaan om te kijken hoe alles erbij staat. Hebben mijn plantjes water nodig? Hebben ze de koude nacht doorstaan? Zijn ze al aan het wortelen?

Geduld

O, ik zou het liefst direct alle bloempotten vullen. Maar dan was het project zo weer afgelopen. Het is veel leuker om er een tijdje mee bezig te zijn en iedere dag een plantje op het muurtje te zetten.

Geduld is een schone zaak.

Natuurlijk zijn niet alle planten zijn geschikt om in potten te houden. De planten die ik uit de border haal moeten sterk zijn; goed tegen droogte, kou en wind kunnen. Ze moeten ook geen lastig wortelgestel hebben (penwortel e.d.) en niet te groot zijn. Ik kies ook geen planten waar ik er maar een paar van heb.

Rechts op het muurtje kom iets meer zon. Daar komen de planten die wat meer zon nodig hebben. Links in de hoek zet ik schaduwplanten.

Een paar dagen geleden heb ik een voorraadje potgrond gekocht. Nu kan ik even vooruit met het oppotten van planten.

Vandaag heb ik kruipend zegegroen (Ajuga reptans 'Atropurpurea' opgepot) ^

Het zonnige gedeelte van het muurtje. Van links naar rechts: witte maagdenpalm, viooltje, muurpeper, huislook (niet zichtbaar) en wit vetkruid, Dalmatiëklokje en witte maagdenpalm

Schaduw gedeelte, links op het muurtje. Van links naar rechts staan: hosta, roze vetkruid en klimop ^