Kruishyacint

De boshyacintjes staan nu volop in bloei. Vanuit de keuken heb ik er goed zicht op! Ik noem ze 'boshyacintjes', maar dat zijn het strikt genomen niet. Dit is de kruishyacint of bastaardhyacint, voortgekomen uit kruisingen van de Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica) en de inheemse wilde hyacint of boshyacint (Hyacinthoides non-scripta). Bijna alle boshyacinten in Nederland en België zijn kruisingen. Deze bastaarden (Hyacinthoides x massartiana) zijn heel vruchtbaar en breiden zich sterk uit. Door hun aanwezigheid of door de groei van hun populaties kunnen ze een bedreiging vormen van de inheemse wilde hyacint.

Spaans, wild of Engelse Bluebell

Soms kun je plaatselijk nog hyacinten vinden met kenmerken van zuivere vormen als de Spaanse hyacint, wilde hyacint of de Engelse Bluebells.

Spaanse hyacinten zijn wat robuuster en steviger dan wilde boshyacinten. Van oorsprong groeien ze in de bossen en bergen van Spanje, Portugal en Noord-Afrika. Ze zijn hier ooit ingevoerd als stinsenplant. Hun bloemen lijken op kleine klokjes en staan rondom de bloemstengel. De bloemkleur is meestal lichtblauw, maar ook wel roze of wit. Ze worden rond 50 cm hoog.

Wilde hyacinten zijn inheems in West-Europa. Soms vind je ze nog in gebieden met oude bossen. Op andere plekken komen ze nauwelijks in het wild voor. Wilde hyacinten hebben langwerpige bloemen die vrijwel aan één kant van de bloemstengel hangen. Ze worden 20 - 40 cm hoog en kunnen uitgestrekte blauwe bloementapijten vormen. Betreding wordt niet verdragen. Wilde boshyacinten lijken veel op de Engelse 'Bluebells'.

Bluebells behoren ook tot de wilde hyacinten, maar verschillen toch ietwat van onze boshyacint. De bloemen van Bluebells zijn diep donkerblauw van kleur en wat fijner en smaller van vorm. Ze hangen aan één kant van de gebogen bloemstengel. In Engeland en Schotland doen Bluebells het uitstekend! In mei/juni staan de bossen en bermen er vol mee. Dat is een schitterend gezicht, dat ik zelf een paar jaar geleden heb kunnen meemaken ​(zie tuinstukje).

Engelse Bluebells zijn, net zoals onze wilde hyacint, beschermd. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar een derde tot de helft van de gehele Bluebell populatie zich bevindt, is men bezorgd dat de daar inheemse Bluebell zal worden verdrongen door de Spaanse hyacint en kruishyacinten. De vernietiging van oude bos doet de wilde planten ook geen goed.

Verschillen tussen Spaanse hyacintjes en Engelse Bluebells:

  • bloemen van de Spaanse hyacint zijn lichter blauw van kleur en groeien rondom een rechtopstaande bloemstengel; die van de Bluebell zijn intens donkerblauw en hangen vrijwel uitsluitend aan één zijde van de stengel.

  • bloemen van de Spaanse hyacint hebben een klokvormige bloemkroon. Ze lijken op klokjes. Bluebell bloemen hebben een buisvormige bloemkroon met sterk omgekrulde top.

  • bloemen van de Spaanse hyacint zijn reukloos en hebben opvallend blauw stuifmeel; bloemen van de Bluebell geuren en hebben wit stuifmeel.

  • bloemstengels van de Spaanse hyacint zijn meestal langer en het blad is breder en dikker.

  • Spaanse hyacinthen groeien in verscheidene habitats, waaronder zonnige gebieden; Bluebells groeien halfschaduw.

Determinatie van hyacinten is moeilijk omdat er zoveel tussenvormen bestaan. Het gaat meestal om een kruising. Ook mijn hyacintjes zijn bastaarden, maar wel hele mooie!

Hyacintjes voor in de tuin

Vorig jaar heb ik een vriendin een zakje echte Engelse Bluebell bolletjes (H. non-scripta) cadeau gedaan. Bluebells hebben elegante bloemen en een mooi opgaande groeivorm. Echt iets voor de liefhebber. Helaas hebben ze de naam nogal lastig te zijn in onze Nederlandse tuinen. Ook zijn ze soms lastig te krijgen.

Wilde hyacinten bloeien uitbundig en trekken veel hommels en bijen aan! Ze bloeien met violetblauwe bloemen in de periode april-mei en worden ongeveer 35 cm hoog. In een wat natuurlijke tuin of border komen ze goed tot hun recht. Plant ze op een schaduwrijke plek, bijvoorbeeld naast een heg of onder struiken.

Spaanse hyacinten zijn makkelijke planten voor in de tuin. Ze verwilderen makkelijk en groeien zowel goed in de zon als op plekken met wat meer schaduw. Plant ze eens tussen stukken border vol vol bodembedekkende vaste planten als geranium, lelietje-van-Dalen, maagdenpalm, Lievevrouwebedstro. In het voorjaar fleuren de hyacinten de boel op en als hun loof afsterft beginnen de vaste planten te groeien en verhullen al gauw het dorre hyacintenblad. In tegenstelling tot de Engelse Bluebells - en ook soms de inheemse wilde hyacinten - zijn ze in elk tuincentrum wel te koop. Klein minpuntje: ze geuren niet.

Kruishyacinten zijn populaire tuinplanten. Er bestaan (en ontstaan) heel veel mooie kruisingen met bloemen in wit, rose en allerlei blauwtinen, al dan niet met een streepje. De ideale standplaats is een plek onder loofbomen in wat vochtige - maar wel goed doorlaatbare voedselrijke grond. De bloei - met meer bloemen per stengel dan de wilde hyacint - valt vanaf half april tot begin mei. Hoogte tot 50 cm.

Voor alle hyacinten geldt dat je de bolletjes het beste direct na aanschaf kunt planten, om verdere uitdroging te voorkomen.

! Alle hyacinten zijn zijn giftig, zowel voor de mens als voor katten en honden.

(Bron: Wikipedia; Wilde bloemen in Nederland; Waarneming nl; Wilde planten nl; Blog Bordercollieinderozentuin; Ecopedia be; Buitenleven; Owlcation)

De hyacintjes in de border bij de appelboom ^

De bloemen zijn wat langwerpig van vorm en hangen vrijwel aan één kant van de stengel ^

Ik plukte een bloempje; het ruikt lekker! Zowel helmknoppen als meeldraden zijn wit ^

Een roze hyacint tussen lelietjes-van-Dalen begint te bloeien ^