Vogeltjes kijken

In de buxushaag in de voortuin, op zo'n 50 cm van het raam, bouwen twee kleine, olijfkleurige vogeltjes een nestje! Ze verzamelen dorre sprietjes gras e.d. onder de Gleditsia en vliegen hiermee de heg in. Vervolgens zien we de buxusblaadjes even trillen, als ze de grasjes in het nestje weven. Het is net alsof er een zware vrachtwagen voorbij dendert die de boel doet schudden. Plaatselijk, dan. Wat is het leuk om van nabij te volgen!

De vogeltjes zijn watervlug. Ze zitten nauwelijks stil. Een foto nemen valt niet mee. Het lukte mij niet maar P. uiteindelijk wél om een - zij het wat vage - foto van een van de vogeltjes te maken. We bekijken het resultaat. Het zijn fitissen (Phylloscopus trochilus) of tjiftjaffen (Phylloscopus collybita)! Deze soorten worden ook wel tweelingsoorten genoemd, omdat ze zo veel op elkaar lijken (zie eerder tuinstukje)

Zowel de fitis als de tjiftjaf komen hier in de omgeving voor. Ze behoren beide tot de 10 meest voorkomende vogels in Nederland. De tjiftjaf staat op de zevende plaats van de top-10 en is meer een bosvogel. Je vindt 'm in bossen en halfopen landschappen met bomen en struiken, waaronder stedelijk gebied. De fitis staat op de tiende plaats en broedt - net als de tjiftjaf - op de grond of laag in het struikgewas. De fitis komt in droge tot vochtige gebieden met voldoende opslag voor, zoals bos, hei, moeras en agrarisch gebied.

Bij het bestuderen van de foto in 't groot, op de laptop, let ik op een paar kenmerkende verschillen tussen fitis en tjiftjaf: Een fitis heeft bruinroze pootjes en een tjiftjaf donkere. Ook heeft een fitis wat meer geel in z'n verenkleed (keel en borst). Hoe langer ik naar P.'s foto kijk, hoe meer roze ik in een van de pootjes bespeur. En hoe geel is 'meer geel op de keel en borst' precies? Ik zag nog nooit een fitis van dichtbij en vind het op naam brengen van het vogeltje nog knap lastig.

Uiteindelijk geeft het gedrag van het vogeltje de doorslag. Als ik uit het raam kijk zie ik dat het vogeltje iets van de Gleditsia pikt en ondertussen langzaam met zijn staart op en neer slaat Dat, zo weet ik inmiddels, doet alleen de tjiftaf.

(Bron: De Vogelbescherming Nederland; Rootsmagazine)

De tjiftjaf in de buxus ^