Op naar de IJsheiligen

Morgen beginnen de IJsheiligen (11 t/m 15 mei). Daarna is de kans op nachtvorst vrijwel nihil en kunnen de vorstgevoelige planten de tuin in. Mijn geraniums (Pelargonium spp.) staan te popelen om naar buiten te gaan. Nog heel even...en dan kan het! Dan krijgen we meteen wat meer ruimte op de vensterbanken. P. zal er blij om zijn, want hij kan niet goed naar buiten kijken.

Naamdagen

Ken je ze (nog), de IJsheiligen? Ze verwijzen naar katholieke heiligen. Dit zijn hun naamdagen:

11 mei - Sint Marmertus;

12 mei - Sint Pancratius;

13 mei - Sint Servatius;

14 mei - Sint Bonifatius.

In sommige landen hoort 15 mei - naamdag van Sophia van Rome - er ook nog bij.

Bijna ieder jaar komt er ook na 15 mei nog wel eens vorst aan de grond voor, maar niet meer zo vaak. De mate van vorst neemt ook af. Bovendien zijn jonge plantjes in de tweede helft van mei al wat groter en sterker, zodat ze beter tegen nachtvorst kunnen.

Geraniums (Pelargoniums) kunnen trouwens best tegen een nachtvorstje, zolang ze in de ochtend maar meteen weer ontdooien. Daar waar ze oorspronkelijk vandaan komen - Zuid-Afrika, Namibië, Australië en op sommige eilanden in de Indische Oceaan - zijn er immers ook koude nachten en periodes.

Voor de zekerheid kun je het weerbericht in de gaten houden en maatregelen nemen als er nachtvorst op komst is. Je kunt de planten dan tijdig beschermen met vliesdoek, een stuk oud gordijn, er een stolp of emmer overheen plaatsen of ze een nachtje in de schuur of de garage zetten.

Omdat het klimaat aan het veranderen is, is het de verwachting dat het moment van de IJsheiligen in de nabije toekomst een stuk vroeger zal gaan vallen. Moeten we over een paar decennia de huidige IJsheiligen vervangen door andere? Misschien wel, heiligen genoeg, zie Heiligenkalender (van Wikipedia).

(Bron: Wikipedia; Weerplaza; GroenVandaag)

Bijna alle geraniums op de vensterbank bloeien! Dit vind ik een van de mooiste kleuren ^