20 Planten met mooi donker blad

Ben je toe aan iets nieuws in de tuin en wil je eens wat anders dan anders? Zou je graag de border of dat ene hoekje in de tuin willen oppeppen, maar weet je niet precies hoe? Ga dan eens voor een plant, struik of boom met donker blad.

Veel tuinen zijn een zee van groentinten. Als je dat doorbreekt met een struik - of planten - met donker blad valt dat extra op. Het geeft je tuin iets bijzonders. Helemaal als je de plant goed combineert met andere planten. Donkerbladige planten maken nét dat verschil in het landschap, in de border of in de plantenbak op je terras of balkon.

Planten met donker blad bevatten meer kleurstoffen (anthocyanen) dan chlorophyl (bladgroen). Anthocyaan zorgt voor de bladverkleuring in de herfst. Als het chlorophyl wordt afgebroken blijven de

roodachtige tinten achter.

De laatste jaren komen er steeds meer planten met donker blad bij, in verschillende tinten: purper, purperrood, donkerbruin bruinrood, roodbruin, roodbladig, paarsrood, donkerpaars tot bijna zwart. Vaak vind je de kleur terug in de Nederlandse - of Latijnse naam: rode beuk, zwart gras, purperklokje, Sambucus nigra 'Black Beauty'.

20 Planten met mooi donker blad

 1. Japanse esdoorn (Acer palmatum 'Atropurpureum') - S/B - zie eerste foto;

 2. Roodbladige hazelaar (Corylus maxima 'Purpurea') - S/B;

 3. Donkerbladige vlier (Sambucus nigra 'Black Beauty' en Sambucus nigra 'Black Lace') - S/B - ! blad en onrijpe bessen zijn giftig;

 4. Rode beuk (Fagus sylvatica 'Purpurea') - B - ! blad en beukennootjes giftig;

 5. Roodbladige kerspruim (Prunus cerasifera 'Nigra') - B;

 6. Roodbladige Judasboom (Cercis canadensis 'Forest Pansy') - B;

 7. Pruikenboom (Cotinus coggygria 'Royal Purple') - S/B - sap kan huidirritatie veroorzaken;

 8. Japanse zuurbes (Berberis thunbergii f. atropurpurea en Berberis thunbergii 'Helmond Pillar') - S - ! giftig;

 9. Blaasspirea (Physocarpus opulifolius 'Diabolo' en de cultivars 'Little Devil' en 'Diable d'Or') - S;

 10. Wonderboom (Ricinus communis 'Carmencita Bright Red’ en de cultivars 'New Zealand Purple' en de 'Red Spire') - E tropisch - ! vooral de zaden zijn erg giftig;

 11. Purperklokje (Heuchera 'Midnight Rose', H. 'Big Top Burgundy' en H. 'Palace Purple') - VP;

 12. Koninginnekruid of leverkruid (Eupatorium rugosum 'Chocolate' en Eupatorium maculatum 'Atropurpureum') - VP;

 13. Zilverkaars of Christoffelkruid (Actaea simplex 'Brunette' en Actea 'Queen of Sheba', ook wel Cimicifuga x 'Queen of Sheba') VP - ! bessen giftig, andere delen mild giftig;

 14. Amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides 'Purpurea') VP - ! zaden giftig, sap geeft onder invloed van zonlicht huidirritatie;

 15. Kardinaalsbloem of lobelia (Lobelia fulgens 'Queen Victoria') - VP (bij ons kortlevend);

 16. Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’) VP;

 17. Bloemriet of canna (Canna 'Russian Red', C. 'Tropicanna Black’ en C. 'Wyoming') VP uit de (sub)tropen;

 18. Dahlia ('Bishop of Llandaff', 'David Howard', 'Yellow Hammer' en 'Magenta Star') VP en knolgewas;

 19. Zwart gras (Ophiopogon planiscapus 'Niger') VP;

 20. Kruipend zegegroen (Ajuga reptans 'Atropurpurea') VP.

B = boom; S = struik, VP = vaste plant, E = eenjarig, T = tweejarig

Juiste plek, juiste mix

Bij het kiezen van de juiste plek is het licht een belangrijke factor. Naast de standplaats - zon, halfschaduw of schaduw - is het zaak een plek te zoeken waar het zonlicht de plant, struik of boom van de zijkant of de achterkant (tegenlicht!) beschijnt. Zo komen de bladkleuren extra mooi uit en dat geeft een groots effect.

In de schaduw hebben donkere kleuren de neiging om te verdwijnen, dat kun je op de laatste foto zien. Maar niet alle planten met donker blad kunnen in de zon staan. Daarom is ook een juiste mix met andere planten van belang. Combineer donkere bladkleuren met veel groentinten. Hiermee verzacht je het donkere blad en zo ontstaat er balans.

Donker gekleurde bladplanten vormen ook een prachtige combinatie met blauwgrijs - en zilverkleurig blad. Eigenlijk combineren ze goed met elke andere bladkleur. Als je ze naast een plant met lichter blad zet vallen de lichte kleuren meer op en komen veel beter uit.

De mooiste plantcombinaties ontstaan als je naast contrasterende bladkleur ook op de bladvorm en bladtextuur let. Vermijd het naast elkaar zetten van planten met dezelfde bladvorm, -grootte en

-textuur. Dat geeft het grootste contrast en zo'n variatie ziet er aantrekkelijker en interessant uit. Voorbeeld: combineer Dahlia 'Bishop of Llandaff' met langwerpig blad van Japans bloedgras (Imperata cylindrica 'Red Baron') en dubbel veerdelig, licht behaard blad van duizendblad (Achillea 'Walther Funcke'). Of zet purperklokjes (Heuchera 'Palace Purple') naast vedergras (Stipa tenuissima), een siergras met fijne, bijna haarachtige bladstructuur.

Ga eerst uit van de bladkleur en bladvorm en let daarna pas op de bloemkleur bij het maken van plantencombinaties. De bloei is meestal zo weer voorbij maar het blad zit er veel langer aan.

Neem bij voorkeur een oneven aantal planten als je groepjes maakt: 3, 5, 7, 9 of meer stuks Dat staat het meest natuurlijk.

Donkerbladige planten combineren prachtig met felgekleurde bloem- en bladkleuren. Soms hebben ze zelf al bloemen in knalkleuren. Dahlia 'Bishop of Llandaff' heeft donker auberginekleurig, tot bijna zwart blad dat voor een schitterend contrast zorgt met de rode, halfvolle bloemen. Bij sommige cultivars van het - Indisch - bloemriet (Canna), een indrukwekkende bladplant uit de (sub)tropen, is dat ook het geval. Canna 'Russian Red' heeft roodbrons blad en grote, knalrode bloemen. Een tropische 'look'.

Veel om op te letten, hé? Zelf probeer ik dit zoveel mogelijk te doen, maar soms ga ik gewoon mijn eigen gang. Als planten zich spontaan uitzaaien, zoals vingerhoedskruid, akeleien en vergeet-mij-nietjes, laat ik ze. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn.

(Bron: Gardeners' World; University of Illinois Extension - Fabulous foliage; University of Wisconsin-Madison - Master Gardener Program)

Purperrood blad van de Japanse esdoorn (Acer palmatum 'Atropurpureum') ^

Het blad van de pruikenboom (Cotinus coggygria 'Royal Purple') komt extra mooi uit bij tegenlicht ^

Donkerbladige vlier (Sambucus nigra 'Black Beauty') met bloem ^

Zonder de geelgroene struik ernaast zou de donkerbladige hazelaar niet tot zijn recht komen. Houd je hand maar eens voor de lichte struik...