Seringen vermeerderen

Mijn zonen zijn er! Na een heerlijke middag maken we een rondje door de tuin, om te kijken hoe alles groeit en bloeit maar ook omdat ze graag wat seringen (Syringa spp.) willen hebben - plus nog wat andere plantjes - voor in hun (volks)tuin.

Seringen hebben vaak uitlopers. Die kun je heel gemakkelijk met de schop doorsteken en zo de stek van de ouderplant scheiden. Kies wat dikkere, niet te kleine uitlopers uit. Hierbij is de kans groter dat ze een beter ontwikkeld wortelstelsel hebben en het zullen overleven.

Laat de wortels niet uitdrogen. Zet ze meteen in een emmer water. Plant de jonge sering zo snel mogelijk en houd goed in de gaten dat de grond niet uitdroogt.

Het opkweken van zo'n uitloper heeft wel een nadeel: het kan jaren duren voor de eerste bloemtrossen verschijnen.

Stekken

Heeft de sering geen uitlopers? Je kunt ook takjes stekken. Het is nu wel de beste tijd om dat te doen (eind van het voorjaar, begin zomer). Stekken gaat zo:

  • Knip 10-15 cm lange toppen af van jonge, nog niet verhoute twijgen. Schuin knippen. De stek moet minstens twee knopen hebben (verdikt stuk stengel waaraan meestal de bladeren zitten);

  • Haal het onderste blad eraf en laat bovenin een paar blaadjes zitten (2 á 3). Halveer het blad als het groot is;

  • Vul een pot met zaai & stekgrond en prik er een gaatje in. Doop een takje in stekpoeder en steek het in het gat. Druk de aarde licht aan. Je kunt meerdere stekken in één pot zetten, maar de bladeren mogen elkaar niet raken;

  • Geef flink wat water. Houd de grond vanaf nu licht vochtig;

  • Je kunt nog een plastic zak over de pot zetten, steunend op stokjes. Zo blijft de lucht vochtig, net zoals in een broeikas. Dit verhoogt de kans op succes.

Op deze manier kun je ook andere heesters vermeerderen zoals sneeuwbal (Viburnum), hortensia, vlinderstruik (Buddleja) en buxus. Of halfheesters als rozemarijn (Zie tuinstukje over zomerstek).

Seringen houden van een zonnige plek in niet te zure grond. De grond moet goed doorlatend zijn en vooral niet te nat. Als je op kleigrond tuiniert kun je de drainage verbeteren door wat zand en grind door de grond te mengen.

Net als bij het opkweken van uitlopers duurt het een aantal jaren voor de sering zal gaan bloeien. Maar dan heb je ook wat. Als ze in bloei staan, in april/mei geurt de hele tuin naar seringen! In een vaas blijven de takken wel een week goed.

(Bron: TuinSeizoen; Directplant; Rob's Tuinplanten)

Deze uitlopers zijn nog te klein. Als ze groter zijn steek ik ze los en plant ze uit op een zonnige plek ^

Dit is een sering met donkerpaarse bloemen. Hier nam ik een paar stekjes van... ^

In deze pot komen drie stekken. Mijn zaai & stekgrond was op, ik hoop dat het ook in potgrond lukt? ^

Omdat het blad al snel slap ging hangen zette ik er een plastic zak overheen ^