Pompoen in pot kweken

Het kan nog, pompoenen zaaien, las ik de tuinrubriek van 'n tijdschrift (juni-nummer). Pompoenen (Curcubita) zijn prachtige vruchten, maar ook hun lange ranken en het mooi gevormde blad zijn fraai om te zien. De gele tot oranjegele bloemen mogen er ook zijn. Pompoenen zijn lekker en heel gezond. Zal ik?

Een paar jaar geleden zaaide ik pompoenen in de moestuin, maar dat was geen succes. Ik kon maar een paar kleine vruchten oogsten, ze hadden het formaat van een grapefruit - zie foto. Hoe dat kwam? Ik zaaide aan de late kant, de grond was niet rijk genoeg en de vruchten gingen al snel rotten. Dat laatste zou kunnen komen omdat ze niet bevrucht werden.

Misschien moet ik het gewoon nóg eens proberen met pompoenen. Ik heb nog wat zaadjes liggen, Atlantic Giant', een reuzenpompoen. Dit is een supergrote grijsgele soort met geel vruchtvlees. De pompoen is smaakt heerlijk, is sappig en kan - onder de juiste omstandigheden - uitgroeien tot een monster van soms wel meer dan 600 kg. Zolang de plant maar genoeg zon, ruimte, water en voeding krijgt. Bij het kweken van zo'n reus komt natuurlijk wel wat meer kijken. Op tv zag ik dat winnaars van 'de zwaarste pompoen' hun reuzenpompoen in kassen telen. Warm en beschut. De pompoenen worden vertroeteld als prinsjes. Als de tijd rijp is gaat het dak eraf en wordt de reus met een hoogwerker voorzichtig naar de vrachtauto getakeld...

Het enige wat ik wil is een paar mooie, redelijk grote pompoenen om er soep van te maken. Of curry. Of wat anders. In de moestuin is geen ruimte meer, die staat al vol (kruiden en bloemen). Zou je pompoen ook in een (grote) bloempot of -bak kunnen telen? Kleine rassen vast wel. Maar reuzen? Ik ga het gewoon proberen.

Tips

Pompoen in potten telen is niet moeilijk, lees ik. Het vraagt nauwelijks bijzondere zorg. Je kunt ze uit zaad opkweken of (dat scheelt tijd) als plantje kopen. Begin juni pompoenen zaaien is op de valreep. In ons klimaat zijn de maanden april en mei de beste tijd. In wat warmere klimaten kun je ze tot juli zaaien. Pompoenen hebben een lang en heet groeiseizoen nodig om rijp te worden. Door de opwarming van het klimaat zijn onze zomers steeds vaker warm en lang.

Pompoenen worden groot! Toch kun je zelfs op je balkon of op een dakterras pompoenen kweken in een pot. Ga liefst voor een kleine variëteit, zoals 'Jack be little', 'Wee be little', 'Baby boo', 'Munchkin', Pumpkin Hooligan', 'Mini-jack', 'Lil pump ke mon'.

Neem een grote bak of pot van minimaal 40 l. Hoe groter hoe beter, zeker als je voor een grotere variëteit gaat. Denk aan voldoende drainage in de pot (gat/gaten onderin en potscherven op de bodem). Vul de pot met grond die rijk is aan voedingsstoffen, bijvoorbeeld biologische moestuingrond. Geef tussendoor nog wat (biologische) moestuinmest. Pompoenen hebben zo'n extra mestgift nodig! Handig in gebruik is vloeibare (biologische) mest, die je gewoon in het gietwater doet.

Zet de pot op het zonnigste plekje in de tuin! Pompoenen hebben dagelijks tenminste 6 uren zon nodig. Zorg voor een stevig frame als steun en leid de pompoenranken voorzichtig omhoog. Een A-vormig frame in de pot met 4 stokken die je boven samenbindt is prima. Laat pompoenen niet tegen een muur groeien. Hierdoor is er te weinig luchtcirculatie en dat bevordert ziektes als meeldauw.

Pompoenen hebben regelmatig flink wat water nodig, de grond moet licht vochtig blijven. Giet nooit op de bladeren.

Houd de slakken in de gaten, vooral bij de zaailingen. Voor je het weet ben je jouw zo zorgvuldig opgekweekte plantjes in één nachtje kwijt.

Pompoenen hebben zowel mannelijke- als vrouwelijke bloemen. Alleen bevruchte, vrouwelijke bloemen (met vruchtbeginsel - een groen 'bolletje' onderaan de bloem) kunnen zich ontwikkelen tot pompoen. De insecten zorgen voor de bestuiving. Trekken de bloemen te weinig hommels en bijen aan? Je kunt dan zelf voor de bestuiving zorgen door met een kwastje het stuifmeel van de meeldraden van de mannelijke bloem op de vangen en aan te brengen op de stamper van de vrouwelijke bloem.

Oogsten en bewaren

Oogst de pompoen als hij helemaal rijp is en het niet regent. De pompoen is rijp als de vrucht niet meer groeit en op kleur is, de schil moet hard aanvoelen. Klop er op om te horen of het 'hol' klinkt of zet met je vingernagel op de schil. Je moet er niet doorheen kunnen prikken. Bij een rijpe pompoen is het blad naast de steel droog. Snijd de pompoen met een mesje af. Laat een klein stukje steel laat zitten, zo blijft de vrucht langer goed.

Laat je pompoenen een paar dagen buiten liggen in de herfstzon, als het weer het toelaat. Je kunt ze op een droge, koele plek bewaren (niet kouder dan een graad of 15 C). Het schijnt dat ze er alleen maar lekkerder op worden na een week of drie, vier. Zoeter. Mm!

N.b.: De bewaartijd kan per ras iets verschillen.

(Bron: Diana's mooie moestuin; Groei & Bloei - Pompoen zaaien en kweken in potten - Neta Palkovitz; Balcony Garden Web; P. Allen Smith GradenHome; Groene Passies; Eigenhuisentuin)

Ik plantte twee zaadjes in de pot; later haal ik de minst gezonde zaailing weg. Het is met reuzen- ^

pompoenen vast beter om de ranken over het terras te laten groeien in plaats van over een frame.

Deze foto is van een paar jaar geleden. De vruchten zijn nog te klein en de stelen en het blad zijn nog groen. Maar het was al oktober...