Naar de kwekerij

Het is een doordeweekse dag en het regent! Het is bij uitstek een dag om een bezoekje te brengen aan de kwekerij, even verderop. Waarschijnlijk zullen er niet veel mensen zijn.

Er staan nauwelijks auto's op de parkeerplaats. Ik ben de enige bezoeker. Wat heerlijk! Zoals altijd loop ik alle paden af, te beginnen bij de kruiden- en groenten. Daarna het pad met schaduw- en halfschaduwminnende planten. Op de 'kopse kanten' ligt van alles en nog wat, onder andere een fraai, gifgroen tongvarentje (Asplenium scolopendrium) dat ik meteen in het karretje zet. Na het tongvarentje slaat de verleiding toe en pak ik gewone huislook (Sempervivum tectorum) mee, dat ik tussen de zonaanbidders - het grootste assortiment vaste planten - vind. Het heeft een fantastisch mooie rozet, fris lichtgroen. Uit de moederplant groeit ook nog eens een aantal kleine plantjes. Die kan ik mooi oppotten, thuis!

Vorige maand maakte ik een verlanglijstje. Dat nam ik niet mee, want het lijstje 'zit' in mijn hoofd. Het komt er nu op aan niet te veel impulsaankopen te doen. Alléén kopen wat op het lijstje staat. Dat zijn planten en bomen die ik al tijden wil hebben, zoals het tongvarentje. Dat valt nog niet mee voor een plantenliefhebber als ik.

Mijn favoriete gedeelte van de kwekerij ligt achterin. Na de hortensia's (een lang pad vol want hortensia's zijn hier heel populair), de grassen (nog steeds heel trendy) en het kleinfruit (veel belangstelling, hier), wat kleine struiken en fruitbomen (daar is altijd veel vraag naar) begint het stuk met bomen! Van groot tot klein. Naast het geijkte assortiment met o.a. sierkersen, beuken, zuilvormige iepen en amberbomen zitten er bijzondere bomen tussen, zoals tulpenboom (Liriodendron), vaantjes- of zakdoekjesboom (Davidia involucrata) en valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Sunburst'). De laatste was vorig jaar mijn verjaarscadeau, ik mocht 'm zelf uitzoeken. Dit jaar hebben ze ze ook als hoogstam, dat was beter geweest. Nu heb ik een struikvorm.

Verderoop, naast het hoofdpad, staan nog een enkele bomen. Ik ontdek twee meerstammige Judasbomen (Cercis siliquastrum). Ha! Die staan op mijn lijstje. Helaas zijn ze nogal prijzig. Dat is jammer. Gauw doorlopen, maar.

De kwekerij heeft geen meidoorn, sleedoorn of Gelderse roos. Die staan ook op het lijstje. Dan maar zo'n donkerbladige vlier, met prachtig diep ingesneden bijna zwart blad (Sambucus nigra 'Black Lace'). Nee, die staat niet op mijn lijstje en bovendien héb ik al een andere donkerbladige variëteit in de moestuin (Sambucus nigra 'Black Beauty ), maar die doet het niet zo goed. Misschien te weinig zon? Dit is pas een echte beauty! Ik neem hem. Daarna kies ik nog een vuurdoorn uit (Pyracantha 'Orange Glow); wintergroen, met sterk geurende bloemen. In de herfst komen er veel donker oranje bessen aan waar de vogels dol op zijn.

Op naar de kassa. Dat komt goed uit want er komen meer mensen aan.

Goedgehumeurd rijd ik naar huis. Nu alleen nog een plaatsje zoeken voor de nieuwe aankopen. De huislook komt op het muurtje bij de garage. Voor het varentje is er nog wel een plekje in de schaduwborder. De vlier en de vuurdoorn zet ik zolang maar in een grotere pot. Geen idee waar ik ze zou kunnen planten, de tuin is al zo vol.... De vuurdoorn is heel geschikt voor tegen een gevel. Hij zou prima bij de muur naast het wc-raampje kunnen! Jammer dat P. dat niet wil, ik heb het er al met hem over gehad.

Weer binnen pak ik mijn lijstje en streep 'tongvarentje' door. Vuurdoorn, vlier en huislook stonden er niet op. Nou ja. Ik voel me gelukkig. Voldaan! Het was heerlijk om weer bij de kwekerij te zijn.

Voor het varentje is er nog wel in plekje in de schaduwborder ^

De tongvaren heeft gladde bladranden en is de enige Europese varen met ongedeeld gaafrandig blad ^

De vlier staat op het terras, tot ik er een plekje voor vind in de tuin ^

Sambucus nigra 'Black Lace'. Is het geen beauty? ^

De vuurdoorn heeft sterk geurende bloemen en venijnige stekels ^