Geen bosrank maar kamperfoelie

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik had het fout! De 'bosrank (Clematis armandii)', tegen onze 'schutting' (strikt genomen een hek van betongaas) is geen bosrank... Nu de klimplant bijna bloeit en de bundels bloemknoppen op kleur komen zien ze er niet uit als knoppen van de bosrank. Die zijn anders van vorm (bol) en van kleur. Wat is het dan wél?

Ik ga het internet op en verneem dat ook de bloeitijd niet klopt: C. armandii bloeit al vroeg in het voorjaar, in maart/april. Alleen qua blad (glanzend, leerachtig en wintergroen) en groeikracht (snelle groeier) lijkt onze klimplant op C. armandii. Tot nu toe bloeide ze nooit, in de drie-en-een-half jaar dat wij hier wonen. De plant groeide tegen een krakkemikkig stukje schutting tussen het huis en de coniferenheg, maar kwijnde daar weg omdat de klimop haar verstikte. Toen we een stuk van de heg plus de vervallen schutting weghaalden om er een hekwerk van betongaas te plaatsten knipte ik de klimop tot vlak boven de grond af. De paar dunne ranken van de 'bosrank' liet ik lang. De plant kreeg alle ruimte tegen het nieuwe hek van betongaas en groeide snel. Helaas verschenen er steeds meer gele blaadjes; daarom was ik toch niet zo over de plant te spreken en raadde 'm dus niet aan als klimplant op het noorden (zie tuinstukje).

Nu zit hij vol bloemknoppen die toch wel erg veel op die van een groenblijvende kamperfoelie lijken - Lonicera Henryii.

Groenblijvende kamperfoelie

Ken je L. Henryii? Deze klimmer heeft, net als C. armandii, glazend lancetvormig blad dat leerachtig en donkergroen van kleur is. De plant komt oorspronkelijk uit China en bloeit in de periode juni - augustus. De buisvormige bloemen zijn witachtig met karmijnrood. Ze hebben een gele 'keel' en verbloeien naar oranje. Vaak geuren ze sterk. In de herfst komen er kleine roodpaars tot zwarte bessen aan.

L. Henryii kan in de zon, maar heeft een voorkeur voor halfschaduw tot zelfs schaduw, al krijgt de plant daar minder blad. De grondsoort moet liefst rijk (verse grond!) en iets vochtig zijn. Houd, net als bij een clematis, de voet uit de felle zon. Hitte wordt redelijk verdragen, zolang de grond maar niet te droog is.

De 'Henryii' kan behoorlijk lange ranken krijgen (op sommige websites staat tot 3 m; op andere 8 m). Als de ranken te lang worden kun je ze het beste na de bloei afknippen. Als je niet kunt wachten snoei dan de helft van de twijgen en zet de andere helft later in de zomer terug. De enige tijd dat je de plant nooit moet snoeien is in de winter, als het vriest.

Over de term wintergroen zijn de meningen verdeeld. Misschien is het beter de klimplant als redelijk wintergroen of halfwintergroen te bestempelen; als het hard vriest verliest de kamperfoelie alsnog haar blad. Ook kan de plant kan bij nachtvorst in april/mei alsnog schade oplopen.

L. Henryii is goed te combineren met andere planten, zolang die er maar niet te dicht op staan.

Meer groenblijvende klimplanten

De meeste klimplanten zijn 's winters kaal. Klimop (Hedera) is de bekendste wintergroene klimplant. Andere groenblijvende klimplanten zijn: bosrank (Clematis armandii), passiebloem (Passieflora) en sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides).

De Clematis armandii 'Apple Blossom' is een populaire cultivar die mooie, lichtroze bloemen heeft die naar amandelen ruiken. Hij wordt ruim 4,50 m. hoog. Clematis armandii 'Snowdrift' bloeit met stervormige, zuiver witte bloemen die zoet ruiken. Alle C. armandii cultivars zijn niet helemaal winterhard. Zet ze op een zonnige, beschutte plaats.

Sterjasmijn en passiebloem hebben ook een beschutte plek nodig. Van alle passiebloem cultivars kan P. caerulea het beste wat vorst hebben. P. incarnata is ook winterhard, al heeft ook deze beschutting nodig.

(Bron: De Tuinen van Appeltern; Greenfingers; TuinSeizoen; Willaert boomkwekerij - België)

Kamperfoelie Lonicera Henryii ^

Wilde kamperfoelie of rode boskamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Serotina') ^

Je kunt zien dat L. 'Henryii' er wel wat van weg heeft.