Kerrieplant

Van mijn oudste zoon kreeg ik een stekje van een plant met mooi zilvergrijs blad, de kerrieplant (Helichrysum italicum). Ik kende de plant niet.

De kerrieplant is een halfheester uit Zuid-Europa die 's winters haar blad behoudt. Daar, in het Middellandse zeegebied, groeit het op droge rotsachtige grond. Het blad is aromatisch en ruikt een beetje naar kerriepoeder, maar heeft daar helemaal niets mee te maken (ook niet met de curry boom). Het blad geurt en smaakt ook wat bitter en dat doet weer wat aan alsem (Artemisia) of salie (Salvia) denken.

Jonge takjes kun je als kruid gebruiken in de keuken maar daarnaast is de kerrieplant gewoon aantrekkelijk om te zien. Jonge stengels zijn spierwit en zitten vol kleine, donsachtige haartjes. Pas later kleurt de stengel groen en in het seizoen daarna verhouten de takjes.

De kerrieplant bloeit op éénjarig hout met mosterdgele bloempjes (juli - september) die in trossen staan. Je kunt ze goed drogen!

Na een aantal jaren bereikt de kerrieplant haar uiteindelijke formaat: h 45 cm x br 100 cm.

Siertuin, kruidentuin of in pot

Toen ik in het tuincentrum kerrieplanten zag staan nam ik er meteen eentje mee naar huis. Ik zette zowel de plant als de stek in het verhoogde kruidenvak van de moestuin. Daar is het lekker zonnig en loopt een teveel aan water snel weg.

Kerrieplanten zijn heel geschikt om in bakken op het terras of balkon te houden! Mits de standplaats maar zonnig en beschut is en de pot of bak een goede drainage heeft. De plant haat natte voeten. Maak de potgrond wat luchtiger door er wat zand doorheen te mengen.

Kerrieplanten doen het ook goed op een zonnige vensterbank, bijvoorbeeld in de keuken. Geef niet teveel water.

In de tuin kun je er, net als met lavendel, leuke haagjes van maken. Na de bloei kun je de planten terugsnoeien om te zorgen dat de vorm mooi blijft. Dat is meteen een goed moment om stekken te nemen en de plant te vermeerderen. Zo kun je zelf nieuwe kerrieplanten kweken. Dat is handig, want net als lavendel is de plant na een jaar of drie, vier niet meer mooi en dan is het tijd om oude planten te vervangen.

Een kerrieplant is een leuk kadootje! Veel mensen kennen de kerrieplant niet en naast de sierwaarde is het vanwege het aromatische blad een interessante plant.

De plant verdraagt zeker wat vorst maar bij strenge vorst moet je de plant beschemen of wegzetten op een vorstvrije plek.

Gebruik in de keuken

Jonge takjes worden in de Mediterraanse keuken gebruikt voor het op smaak brengen van vlees-, vis- en groentegerechten. Het geeft - net als kerriepoeder - een milde smaak die op een gegeven moment weer vervliegt. Daarom kun je takjes het beste de laatste 10 minuten meestoven of -koken en ze er daarna weer uithalen. Je kunt takjes ook samen met andere kruiden vermalen. Doe er een scheutje olijfolie bij en klaar is de marinade voor vis of vlees op de bbq.

(Bron: The Herb Gardener; MijnTuin)

Stekje van de kerrieplant ^

De kerrieplant heeft aantrekkelijk fijn zilverkleurig blad ^