De eerste zomerbloemen

De laatste dagen van de lente zijn een feit. Het is bijna zomer! Gelukkig is het niet meer zo kurkdroog en ligt de tuin er weelderig bij. Het gras is weer groen en de kersen beginnen te rijpen. Onze kersenboom is nu een vogelboom. Vooral de spreeuwen komen gretig op de rode kersen af. Ze landen in groepjes in de top van de kers en doen zicht tegoed aan de vruchten, handig balancerend op de zwaar doorbuigende takken. Hun fluittonen en alarmroepen klinken ons nog vertrouwd in de oren (er zaten spreeuwen in de nestkast tegen de schuur).

's Avonds fladderen de vleermuizen hun geruisloze rondjes om het huis, zodra het donker wordt rond een uur of tien. Ze zullen vast af en toe een dikke nachtvlinder verschalken. De nachtvlilnders worden aangetrokken door de heerlijk zoet geurende bloemen van de rode boskamperfoelie (Lonicera periclymenum 'Serotina') tegen de schutting.

De eerste zomerbloemen beginnen te bloeien, zoals het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). Ik zaaide het zowel in de moestuin als in de border naast de oprit. De bloemen zijn zo mooi, zowel van vorm als van kleur; ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Ik hoop dat ze zich dit jaar zelf zullen uitzaaien, het pakje zaad is leeg.

De stokrozen schieten dagelijks vele centimeters de lucht in, het duurt niet lang meer voor de knoppen zullen openbarsten. De stokroos bij de schuur krijgt dit jaar voor het eerst bloemen, de kleur is nog een verrassing. Ik hoop op diep donkerrood. Helaas is ook deze stokroos al aangetast door roest, zij het wat minder dan de andere exemplaren.

In de grote bloemkelken van de prachtklokjes (Campanula persicifolia) naast het pad slapen insecten! De klokjes zijn populairder dan mijn insectenhotel aan de muur bij de stokrozen. Ik vraag me dus af of het wel op de juiste plek hangt. Wellicht geeft de appelboom teveel schaduw!?

De clematis die ik vorig jaar plantte, heeft dit jaar wat meer bloemen. De vele regen van de laatste tijd deed ook de clematis goed. Clematissen houden van wat vochtige grond. Het was de bedoeling dat de clematis zich met de ranken van de passiebloem zou verweven maar dat bleek geen goed idee; de passiebloem is een te sterke concurrent en verdringt de clematis. De ranken van de passiebloem groeien veel sneller, dagelijks haast een decimeter. In no-time zit straks het raam weer vol, tot ongenoegen van P. en tot genoegen van mij. Ja, ik houd wel van een beetje wild!

Er komen steeds meer bloemen bij in allerlei verschillende kleuren. Soms levert dat een onverwacht mooie kleurencombinatie op. Naast de geelgroene bloemen van de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) bijvoorbeeld, komt het blauw van de geranium (Geranium 'Johnson's Blue') nog beter uit. En dat is wat een tuin nou net dat beetje extra geeft. Wat voor moois heeft de zomer nog meer in petto, dit jaar? Ik ben vol verwachting, op naar midzomer.

Een bloem van het groot kaasjeskruid ^

Slapende vliegjes (of bijtjes?) in de prachtklokjes ^

De eerste bloemen van de clematis ('Pink Fantasy?) ^

Geranium 'Johnson's Blue' met op de achtergrond de geelgroene Alchemilla mollis bloemen ^