Je tuin beschermen bij extreme droogte - 15 tips

Het gras is weer groen, de ooievaarsbekken (Geranium macrorrhizum) hangen niet meer slap en de kleine vijvertjes zijn weer lekker vol. De tuin kan er weer even tegen, na de regen! Maar deze week worden er tropisch warme dagen voorspeld en voorlopig blijft het droog. Ik hoop maar dat er - zoals vorig jaar - geen hittegolf aan komt. Zo'n snikhete, droge periode waardoor het gras verdort, sommige planten het net niet redden en ik de planten in potten twee keer per dag moet water geven...

Het is te verwachten dat juist dit weertype - langere periodes van droogte, met vaker extreem heftige korte buien - in de toekomst vaker zal voorkomen door de klimaatopwarming. Op sommige plekken in Nederland zoals op de Veluwe en Brabant, op de wat hogere zandgronden, mag je tijdens langdurige periodes van droogte het drinkwater niet meer gebruiken om je tuin mee te sproeien. We moeten allemaal zuinig zijn met drinkwater en ons watergebruik reduceren. Maar hoe bescherm je je tuin bij een lange periode van extreme droogte als je niet mag sproeien? Met de nodige aanpassingen en veranderingen kun je je tuin zo goed mogelijk beschermen.

15 Tips

 1. Vang het regenwater op in een regenton, bak, watertank of wadi - Regenwater is beter voor de planten omdat er minder kalk in zit. Er zijn zelfs schuttingen waar je water in kunt opvangen. Je kunt ook een wadi maken, een lagere plek in de tuin waar het regenwater naartoe kan stromen tijdens een flinke bui. Hier kan het water langzaam de grond in trekken. Graaf een stukje tuin af en leid het water naar een schaduwrijk plekje. Hier verdampt het water niet zo snel als in de zon.

 2. Houd het tegeloppervlak in je tuin zo klein mogelijk - Stenen oppervlaktes houden de warmte vast en werken als 'hitte eilanden'. Ook kan het water niet weg tijdens een hoosbui. Verminder de stenen in de tuin. Gebruik grind of een andere halfverharding (houtsnippers, schelpen, gravel of grit). Hierin kan het water wegzakken. Met roosters kun je het grind op z'n plek houden. Uit een pad kun je stenen halen, zodat er stapstenen overblijven. Je kunt ook waterdoorlatende klinkers en tegels nemen. Er bestaan tegenwoordig ook 'bufferklinkers', die het water doorlaten en in een holte opslaan.

 3. Bescherm de grond met een laagje compost of mulch - Boomschors, cacaodoppen, kiezels of schelpen werken ook. Je kunt zelfs tuinafval fijn knippen en tussen de planten strooien (geen onkruid gebruiken).

 4. Breek de wind, zodat deze geen vrij spel heeft - Bij hitte droogt de grond zo nog sneller uit en verdampen de planten nog meer dan anders.

 5. Maai het gras minder vaak en niet te kort - Wacht met maaien tot er regen wordt voorspelt. Gaat het niet regenen? Maai het gras dan niet te kort en laat het maaisel liggen. Als het gras toch geel wordt wanhoop dan niet; gras herstelt zich later verbazend snel.

 6. Verwelkom planten als klaver, madeliefjes in je gazon - Deze kunnen beter tegen droogte dan gras en hebben minder water nodig. Dat scheelt sproeien en ze worden niet geel of bruin.

 7. Trek het onkruid uit - Zorg dat het weinige water naar de planten gaat en niet naar de onkruiden. Schoffel of spit niet, zo droogt de grond nog meer uit.

 8. Plant een boom of maak een pergola - Een boom geeft schaduw en dit kan wel 10 graden schelen! De grond eronder droogt veel minder snel uit. Kies een boom met een goede diepe penwortel, bij voorkeur inheems (esdoorn, eik). Deze soorten halen water uit het diepere grondwater en er blijft genoeg water over voor bijvoorbeeld gras dat meer oppervlakkige wortels heeft. Met leilindes heb je een natuurlijke zonwering. Ze werden vroeger al gebruikt bij boerderijen en werden zo gesnoeide dat de zon niet op de ramen scheen. Bomen als peer of kers zijn ook hiervoor geschikt. Je kunt ook een pergola of afdak maken waaroverheen je allerlei klimplanten laat groeien.

 9. Geef 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat water - Overdag verdampt er meer.

 10. Geef water naar behoefte van de plant - Sommige planten moeten elke dag water hebben (nieuwe aanplant of groente), andere hebben genoeg aan om de paar dagen of hebben nauwelijks water nodig, zoals de tijm en de rozemarijn. Planten in potten hebben als het heet is wel twee gietbeurten per dag nodig.

 11. Geef liever minder vaak flink wat water dan elke dag een beetje - Zo dwing je de wortels om dieper de grond in te groeien. Geef gedoseerd water op de aarde en niet van bovenaf. Dat scheelt water en zo voorkom je dat de planten zwaar worden en kunnen doorknakken.

 12. Kies planten die goed tegen droogte kunnen en minder water nodig hebben - Zulke droogte tolerante planten komen vaak uit het Middellandse zeegebied. Ze gedijen in droge grond en hebben relatief weinig water nodig. Geef ze een zonnige plek in goed doorlatende grond. Graveltuinen zijn niet voor niks juist nu heel populair. Ander voordeel: ze vragen weinig onderhoud. Droogte minnende planten zijn ook een uitkomst voor in potten of bakken. Hun dik vlezig of viltig blad beschermt hen tegen warmte en uitdroging. Pas op met roodbladige planten; deze zijn veel gevoeliger voor zonnebrand. Grijs is beter. Denk aan lavendel, santolina, alsem, rode spoorbloem, duifkruid en klimop.

 13. Plant bodembedekkers - Deze fungeren als parasolletjes en voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

 14. Planten die in potten of bakken op het terras staan en jonge aanplant hebben elke dag (of vaker) water nodig - Potplanten hebben een kleinere kluit die sneller warm wordt en daarnaast trekt de warmte van de tegels de pot in. Je kunt bij het planten een paar blokken oase onderin leggen; dat neemt water op en geeft een reserve. Nieuwe planten - inclusief droogteminnende planten! -, jonge bomen en struiken kunnen zelf nog niet goed vocht uit de grond opnemen en moet je ook water geven.

 15. Hang hangmanden op tropisch warme dagen in de schaduw - Hanging baskets zijn extra gevoelig voor uitdroging en in de schaduw is er minder verdamping. Zet de hangmand af en toe een half uurtje in een emmer water, zodat de bodem net nat wordt.

(Bron: Gardeners'World; Nudge; Natuurmonumenten; VTWonen)

Hortensia's zijn waterslurpers. Ze hebben het extra zwaar in een periode van grote droogte ^

De pronkerwt (Lathyrus odoratus) in de moestuin heeft ook veel water nodig ^

​Het pruimenboompje dat spontaan in het gras opkwam mag blijven staan voor wat meer schaduw ^

​Ik sproei de tuin zo min mogelijk ^