Daar gaan de kersen...

Het is kersentijd! Nog heel even, tenminste. Want de vogels weten er wel raad mee. Gisteren bracht de buurvrouw ons een grote zak vol heerlijk zoete kersen. Lief! Kunnen we toch nog kersen eten. Zij kunnen tenminste kersen plukken, want hun kersenboom is een stuk lager en de kersen smaken bovendien niet zo zuur als die van ons. Dat komt omdat hun boom op een zonniger plek staat. Hoe meer zon, hoe zoeter de kersen.

Het maakt de vogels niet uit, zoete of zure kersen. Ze eten ze toch wel en komen er in grote getale op af. Op zo'n moment begrijp je dat kersentelers vogels haten: in een paar dagen tijd gaat de hele oogst eraan. Onze buurman doet er alles aan om zijn kersen te oogsten maar dat helpt niet zo heel veel. Vanuit onze woonkamer zien we hoe de ene na de andere spreeuwenzwerm op buurman's kersenboom neerstrijkt. Daar gaan de kersen...

Onze kersen zijn allemaal voor de vogels. Zelfs de spechten komen ervan eten en ook de schuwe Vlaamse gaaien komen erop af. Ze trekken behendig een kers los van het steeltje en nemen die vervolgens in hun snavel mee naar een veilige plek om 'm daar in alle rust op te eten.

De wat kleinere zangvogels komen meer op de insecten af die tussen de blaadjes zitten. We zien allerlei mezen (zwartkop-, pimpel- en koolmezen), mussen en tjiftjaffen. Wat een drukte! De grootste kerseneters zijn de spreeuwen. Er zitten opvallend veel jonge spreeuwen tussen met bruine veren in plaats van een glanzend metaalachtig zwart verenkleed. Ze landen met z'n allen tegelijk in een kwetterende zwerm in de boom - het zijn er elke dag weer meer - en daarna regent het kersen op de grond. Plop! Plop...plop! De spreeuwen zijn niet zo precies als de gaaien, de helft van de vruchten valt naar beneden, meestal aangevreten. Daar komen dan weer wel allerlei soorten vlinders op af. Vlinders zijn dol op rottend fruit.

Vanochtend maakte ik gauw nog even een foto van een paar kersen aan een tak, nu kan het nog. En ook eentje van de vraatzuchtige spreeuwen in de boom en van de kersen op de grond. Wat maken ze er weer een zooitje van. Ach, over een paar dagen het allemaal weer voorbij. Dan is het aan mij om de afgevallen kersen te verzamelen en weg te werken in de composthoop.

Er hangen nog maar weinig kersen in de boom... ^

De spreeuwen vallen aan... ^

Veel kersen gaan verloren; er liggen er meer op de grond dan er nog in de boom hangen! ^

Volgend jaar wéér.... ^