Wat doen insecten als het regent?

Het regent. Op het grasveld hipt een lijster heen en weer, op zoek naar regenwormen en slakken. De regen maakt hem of haar niets uit. Integendeel; juist nu het nat is komen er veel slakken en wormen tevoorschijn. Maar als het regent zie je nauwelijks insecten. Vliegen is dan lastig, met al die gevaarlijke waterdruppels die als kanonskogels uit de lucht komen vallen. Er zal er maar eentje op je tere vleugels landen. Waar zitten de insecten eigenlijk als het regent? Of vliegen ze nog wel? Dat ga ik eens onderzoeken.

Het regent niet zo heel hard en ik zie nog gewoon een paarzweefvliegen rondvliegen. Wonderlijk toch, hoe ze lijken stil te staan in de lucht. Ze zijn niet bang voor een beetje regen. Wat verderop vliegt een bromvlieg. Kleine vliegjes zijn er nu niet, die vonden een veilig heenkomen. De meeste insecten schuilen als het regent. Ze zoeken beschutting in een bloem, onder een blad of tak. Of ze kruipen veilig weg in een boomholte, holle stengel, onder een dakpan of in het raamkozijn. Het maakt eigenlijk niet zo uit waar, zolang het maar droog is. Ook de muggen vliegen gewoon als het regent. Zij komen niet voor niks juist voor in gebieden met een vochtig klimaat.

Vlinders, bijen en wespen vliegen niet in de regent. Daar hebben ze een hekel aan. Ze schuilen of vliegen terug naar hun nest. Ik weet een paar solitaire bijen te zitten: in de prachtklokjes (Campanula persicifolia) - zie foto's. Ik ben geen entomoloog, maar misschien zijn dit wel klokjesbijen (Chelostoma)? Dat zijn kleine slanke, zwarte bijen, die voornamelijk stuifmeel verzamelen op de bloemen van planten uit de klokjesfamilie (Campanula), vandaar hun Nederlandse naam. Er komen vier soorten voor in Nederland en België (grote klokjesbij, kleine -, ranonkelbij en de zeldzame Zuidelijke klokjesbij). Ze nestelen in holle plantenstengels en gangetjes in dood hout.

Droog weer is voor insecten het beste weer om op zoek te gaan naar voedsel. Regenwater spoelt de stuifmeelkorrels weg en samen met nectar is dat hun voedselbron. Als het regent en kouder is eten honingbijen honing en stuifmeel die ze als voorraad hebben opgeslagen in hun nest. Hier eten ze ook 's winters van.

Zodra het weer droog is komen er meteen ook weer andere insectensoorten tevoorschijn. Er moet gegeten worden! Er fladdert een rusteloze Atalanta voorbij en op de bloemen van het slangenkruid (Echium vulgare) verschijnen de eerste hommels. Ze hebben grote stuifmeelklonten aan hun pootjes. Op het insectenhotel landt een west. Een muur- of leemwesp, misschien? Deze maken graag gebruik van de aangeboden nesthulp in een insectenhotel.

In een natte hostabloem zit een zweefvlieg. Ik neem gauw een foto, want zo'n zweefvlieg is weer weg voordat je 't weet. Ook als is hij dan niet bang voor een beetje regen.

(Bron: Natuur dichtbij; Ikhebeenvraag be;)

Een klokjesbij? in een klokje van C. persicifolia ^

Ander klokje, ander bijtje... en een vlieg ^

Witte C. persicifolia bloem met solitaire bij ^

Zodra het is gestopt met regenen komen de hommels weer nectar halen bij het slangenkruid^

Een wesp; muur- of leemwesp? ^

Zweefvlieg op een hostabloem ^