Tweede kans

Onze zomervakantie in de tuin was niet bepaald van wat we ervan hadden voorgesteld; ik werd ziek en ben nog steeds niet de oude. Ondertussen groeide en bloeide alles in de tuin gewoon door, al eiste de hete en vooral droge julimaand wel zijn tol. De planten snakten naar water. Sommige planten hadden hier meer van te lijden dan andere. Zo ging het krentenboompje in de voortuin (Amelanchier lamarckii) in de overlevingsstand en liet haar blad verdorren. In het najaar wil ik het verplanten naar een plek waar er wat meer vocht in de grond zit. Nu we in de toekomst vaker te maken zullen krijgen met hogere temperaturen en lange periodes van droogte hoop ik dat het krentenboompje het daar wel gaat redden. Het krijgt een tweede kans.

De rhododendrons in de voortuin (of zijn het toch azalea's?) hadden het ook zwaar. Ze kregen vorig jaar al een klap door de hittegolven en de droogte in het begin van deze zomer kwam daar nog eens bovenop. Ik had de helft van de rhododendron's in de voortuin twee jaar geleden al rigoreus teruggezet en knipte nu ook de overige drie maar af om ze een tweede kans te geven. De beste tijd om dit te doen is eigenlijk vlak na de bloei (april/mei) of aan het einde van de winter, maar ik denk dat ze het wel gaan redden, vooral na de vele regenbuien van augustus.

Van de pompoenzaadjes die in de pot kiemden (Curcubita maxima) en toen door de slakken werden weggevreten bleek er toch nog eentje levensvatbaar. Toen zat ik opeens drie pompoenplanten in één pot, want ondertussen had ik twee nieuwe pompoenplanten in de pot gezet - babypompoenen, dit keer. Ik wilde het mooiste en sterkste exemplaar behouden en verhuisde de wat mindere plant naar de moestuin; wat goudsbloemen eruit, pompoen erin. Toen moest er nog één plant weg uit de pot, maar ik kon dat niet over mijn groene hart verkrijgen (...). Nu is het wat krap in de pot en het schiet niet op met de pompoenen, ondanks mijn wekelijkse mestgift. De paar vruchtjes die er zitten, formaat knikkers, redden het niet meer om uit te groeien tot echte pompoenen. Het is nu al september en het seizoen loopt op z'n eind.

Volgend jaar probeer ik het opnieuw! Dan neem ik een grotere pot, ga eerder zaaien en de mindere planten verdwijnen linea recta naar de composthoop. Daar krijgen ook zij een tweede kans.

De dorre blaadjes van het krentenboompje ^

De rhododendrons in de voortuin heb ik drastisch teruggesnoeid ^

Het wil niet zo met de pompoenen in de pot op het terras ^