Nazomeren

Het is heerlijk nazomeren in de tuin met dit zonnige weer! Alhoewel nazomeren een werkwoord is moet ik de dagen juist zien door te komen door juist niks in de tuin te doen. Dat is verschrikkelijk moeilijk, of beter: haast ondoenlijk. Want eenmaal buiten heb ik zo weer de snoeischaar in m'n hand (even gauw die paar verdorde bloemen uit de vlinderstruik halen) of vul ik toch weer de grotere gieter (de planten in potten moeten hoognodig water en het schiet niet op met de kleine gieter). Nazomeren is dit jaar voor mij dus geen werkwoord. Dat is afzien en zeer frustrerend.

Tuinklussen voor in de nazomer

Dit is een heerlijke tijd in de tuin. Ga ervoor! Geniet van de laatste zomermomenten. Er valt nog heel wat te doen. Zo is het nu de juiste tijd om kale plekken in het grasveld aan te pakken (hier bestaat zelfs speciaal graszaad voor) of om een nieuw gazon in te zaaien. De grond is nog lekker warm. Zorg wel dat je de ingezaaide stukken aarde regelmatig besproeit als het niet regent. En probeer de vogels weg te houden.

Andere dingen die je nu kunt doen: zaden verzamelen (akelei, Judaspenning, papavertjes, pronkerwt, goudsbloemen, stokroos, etc.), waterplanten uitdunnen in de vijver; vaste planten delen en ev. herplanten, hazelnoten rapen, frambozen en bramen plukken, bollen kopen en planten. Tulpenbollen kun je beter in november poten, dat doen de kwekers ook. Zo is er minder kans op tulpenvuur (Botrytis tulipae), een schimmelziekte waarbij tulpen niet of nauwelijks boven komen. Als dat eenmaal in de grond zit plant dan de eerste 5 jaar erna geen tulpen terug op dezelfde plek!

Hagen snoeien kan nu ook nog, zodat deze strak de winter ingaan. Blijf doorgaan met gras maaien en wieden. Dit is ook een prima tijd om de composthoop om te zetten.

In de moestuin valt er ook nog genoeg te doen. Boerenkool, rucola en spinazie kun je nu zaaien. Dat geldt ook voor krop- en veldsla en tuinkers.

Maak ook nog even een rondje door de tuin en kijk of deze een oppepper nodig heeft; staan er genoeg nazomerbloeiers? Denk aan herfstanemonen, ijzerhard, koninginnekruid, rudbeckia, vetkruid. Met deze planten doe je ook de insecten en vlinders een plezier. Door besdragende struiken of kleine bomen te planten help je de vogels (meidoorn, sleedoorn, bottelroos, Gelderse roos, lijsterbes, sierappel). Ze vinden er ook beschutting. Voor meer populaire bessenstruiken om vogels te lokken zie deze link.

Rode zonnebloem; een van de mooiste nazomerbloemen, vind ik ^

Het was een goed jaar voor de ijzerhard (Verbena bonariensis). Deze tweejarige plant zaait zichzelf uit en bloeit lang door. Het is een geliefde vlinderplant met een open, losse groeivorm.