Pas op voor deze woekeraars

Woekeraars. Ik heb er al eerder een tuinstukje over geschreven en doe dat nog maar eens om je te waarschuwen voor een aantal planten. 'Een gewaarschuwd mens.....'

Sommige sterk woekerende planten, zoals de overigens fraaie bonte dovenetel (Lamiastrum galeobdolon 'Florentinum’), stonden al in de tuin. Andere zette ik er zelf in. Er stond immers 'goede bodembedekker' op het plantenetiket in het tuincentrum (..) en ik trapte erin. Omdat ik dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen. Maar dat deed het wél. De groene zegge (Carex morrowii) naast de schutting bijvoorbeeld, heeft een bovenmatige expansiedrift en is bezig de hele border over te nemen - waar is nou opeens de bolprimula gebleven? Dit 'gemakkelijke siergras' moet eruit. Ook de duizendknoop (Persicaria) in de voortuin groeit me te hard en verdringt de andere planten. Dat was nooit de bedoeling.

Pas op voor deze planten op, ze woekeren*:

  1. Zegge (Carex morrowii);

  2. Duizendknoop (Persicaria);

  3. Gewone smeerwortel (Symphytum);

  4. Bonte dovenetel (Lamiastrum galeobdolon 'Florentinum’)

  5. Citroenmelisse (Melissa officinalis)

  6. Munt (Mentha);

  7. Puntwederik (Lysimachia punctata);

  8. Canadese guldenroede (Solidago canadensis);

  9. Penningkruid (Lysimachia nummularia) ;

  10. Lampionplant (Physalis alekengi kvar. franachetii).

Begin er niet aan, mits je zeeën van ruimte hebt in jouw tuin en die in korte tijd bedekt wilt hebben. Of plant 'n woekeraar met beleid. Zo heb ik middenin een groep bonte kardinaalsmutsen (Euonymus fortunei 'Emerald 'n Gaiety'), een heester die hier in de tuin een flink stuk van de border bedekt, een duizendknoop gezet! Omdat de grond er nogal droog is en er behoorlijk wat schaduw valt zijn de groeiomstandigheden er voor de duizendknoop niet optimaal. Dat zal 'm leren, hopelijk.

Nog een waarschuwing: pas op met 'krijgertjes', met planten die je van andere tuiniers cadeau krijgt. Ze zijn niet voor niets over.

*De lijst is niet volledig

De groene zegge tiert me een beetje te welig ^

De duizendknoop verdrong in no-time de andere planten ^