Verwaarloosde coniferenheg

Volgende week gaat het gebeuren! De oude coniferenheg gaat weg, althans een stuk ervan. De coniferen (Thuja's) zijn verwaarloosd en totaal uit hun krachten gegroeid. En dat is beslist geen fraai gezicht (zie foto). De haag is te breed en te hoog (ca. 5 m, we kunnen er niet meer goed bij), takken knakken door en er vallen steeds meer gaten in. Er valt niks meer te redden; bij taxus kun je tot op het hout terugsnoeien en dan nóg loopt deze gewoon weer uit. Bij coniferen is dit anders. Die moet je 'scheren' en nooit meer dan 10 cm van de jonge scheuten wegknippen. Je mag ze absoluut niet tot op het hout terugsnoeien want dat kunnen ze niet hebben.

Sommige coniferen in onze heg zijn zelfs al dood. Het is tijd om de heg weg te halen en te vervangen voor wat anders. Omdat we meer dan honderd meter aan oude coniferenhagen hebben pakken we elk jaar een stuk aan om het behapbaar en betaalbaar te houden. Het najaar is hiervoor de beste tijd omdat er nu geen vogels nestelen.

Andere erfafscheiding

Samen met onze buren laten we een nieuwe erfafscheiding plaatsen. We hebben gekozen voor een hek van betongaas waartegen lange ranken klimop (Hedera) komen. Dit keer doen we het niet zelf! We laten de klus uitvoeren door een hovenier. Hij gaat de coniferen op de erfgrens, een stuk van ca. 20 m, rooien - stronken eruit - en afvoeren. Ervoor in de plaats komt betongaas als frame voor de klimop. Het duurt wel een paar jaar voordat het gaas volledig zal zijn dichtgegroeid, maar dan heb je ook wat. Voordeel van een hek i.p.v. haag is dat we een smallere erfafscheiding krijgen dat wat minder onderhoud zal vergen. Het terugknippen van lange klimopslierten is lang niet zo'n klus als het snoeien van een haag zou zijn, bijvoorbeeld laurierkers (Prunus lauroceracus) - ook wintergroen - of een beukenhaag (Fagus sylvatica) - het blad verdort in het najaar maar blijft er 's winters aanzitten. Taxus (Taxus baccata) leek me ook wel wat; ook wintergroen, fraai donker van kleur en taxus verdraagt flink wat kou. Maar taxus groeit niet snel en is (daardoor?) nogal aan de prijzige kant, zeker als je voor wat grotere exemplaren gaat voor wat meer privacy. Klimop is wintergroen, goedkoper, groeit snel en door het betongazen hek kan de hond van de buren ook nog eens niet ontsnappen naar onze tuin. Bovendien vinden veel dieren beschutting in het klimopgroen.

De palen gaan een meter diep de grond in, zodat het betongaas ook na een storm overeind blijft en niet gaat zwabberen zoals het hekwerk/schutting bij het terras dat we vorig jaar zelf gezet hebben (...). We moeten hier nog wat aan laten doen.

De hovenier gaat vanuit de tuin van de buren aan het werk. Bij ons staan er teveel heesters en kleine bomen voor de heg en die wil ik allemaal behouden. Daar komt bij dat onze tuinpoort smaller en lager is, zodat het graafmachientje er niet doorheen kan.

Ah! In gedachten zie ik het al helemaal voor me. De seringen, het krentenboompje, de lampenpoetserstruik, hazelaar en de kers mooi in bloei of fris uitlopend voor een rustig ogende groene klimophaag.

Coniferenheg snoeien

Nog even terug naar een coniferenhaag. Misschien heb jij er eentje in of om jouw tuin die niet verwaarloosd is? Coniferen kun je het beste 1-2 x per jaar snoeien. De ideale tijd hiervoor is eind mei - begin juni, in ieder geval na de IJsheiligen. Aan het eind van de zomer kun je de coniferen nog een keer snoeien, zodat de haag mooi strak de winter ingaat. Als je later in het jaar snoeit herstellen de coniferen zich niet meer goed voor de winter invalt.

(Bron: De Tuinen van Appeltern)

Dit is het meest lelijke stuk van onze oude, verwaarloosde coniferenhaag ^

Voor de heg staat een druif! Ik hoop dat ze dit weekend nog flink zullen rijpen, zodat we ze kunnen ^ oogsten voor ze met heg en al verdwijnen...