Tijd om te verplanten

Het najaar is de beste tijd om vaste planten, struiken en boompjes te verplanten. Dat weet iedere tuinliefhebber! In de herfst (en winter) zijn ze immers in rust. Dat kun je vooral goed zien aan de verkleuring en het afvallen van de blaadjes bij loofbomen en bladverliezende heesters. In het najaar komen ook hun sapstromen vrijwel tot stilstand en zo komen ze in de wintermodus. Deze 'slaapstand', waarbij de voedingsstoffen in de takken en de stam zijn opgeslagen, klaar voor het volgende jaar, is bij uitstek geschikt om ze te verplanten.

Er zitten wel een paar mitsen en maren aan zo'n verhuizing, vooral bij bomen en struiken. Mits ze er nog niet zo lang staan en je ze na het verplanten vertroeteld (water en mest of bemeste tuinaarde) kun je ze zodra het blad eraf is verzetten als het niet vriest. Maar zorg dan wel dat je er een zo groot mogelijke kluit aan laat zitten. Het wortelgestel krijgt sowieso al een flinke klap en vooral voor bomen, die over het algemeen dieper en breder wortelen dan struiken, is zo'n verhuizing een enorme aanslag. Ze verliezen bij het verplanten een groot gedeelte van de wortels, soms wel 90 % en soms redt de boom het niet. Zonde! Op de site van De Tuinen van Appeltern staat dat twee jaar toch wel de grens is; staat de boom er langer dan twee jaar? Begin er dan beter niet aan...

Spit de aarde in het plantgat (bodem en de wanden) los en maak de kluit nat. Houd de boom of struik zeker het eerste jaar in de gaten en geef water als de grond eronder droog is.

Nieuwe plek uitzoeken

Houd bij het kiezen van een nieuwe standplaats van bomen en struiken rekening met hun uiteindelijke hoogte én breedte. Anders moeten ze nog een verhuizing doorstaan. Denk ook aan de hoeveelheid licht (zon/ halfschaduw/schaduw), grondsoort (zand, klei, bosgrond) en het vochtgehalte (droog/ vochtig/nat). Ook de wind is een factor om rekening mee te houden. Bij ons heeft de laurierkers (Prunus lauroceracus 'Rotundifolia') achterin de tuin altijd veel te lijden in de winter van gure snijdende wind. Als het erg koud is sterven jonge twijgen en blad dan altijd af.

Houd ook rekening met de erfgrens. Volgens de wet moet je bomen op minimaal 2 m van de erfgrens af zetten (een heg op minimaal een halve m). Soms mogen bomen toch dichterbij staan. Vaak stonden ze er gewoon al. Hoe dan ook: praat altijd eerst met de buren voor je bezwaar maakt!

Bedenk ook of het alle moeite wel loont. Soms weegt het verplanten niet op tegen een nieuwe aankoop met een goed wortelgestel.

Bomen voorbereiden op verplanten

Het is met het oog op de verplaatsing soms lastig om er een flinke wortelkluit aan te laten zitten. Je kunt de boomwortels ver van tevoren (jaar) rondom de stam doorspitten voordat je de boom uitgraaft. Als de wortels te dik zijn zaag of snoei ze dan af; er bestaan, naar het schijnt, zelfs speciale zagen om in de grond te zagen. Hierna zal de boom nieuwe haarworteltjes aanmaken en heeft dan meer kans om aan te slaan op de nieuwe plek.

Doet-ie-'t-of-doet-ie-t-niet

Het eerste boompje dat ik wil verplanten is het krentenboompje (Amelanchier lamarckii) in de voortuin, op de voet gevolgd door een pierige lijsterbes (Sorbus aucuparia). Strikt genomen is een krentenboompje eigenlijk een struik. We kregen deze drie jaar geleden (..) van mijn nicht cadeau voor ons nieuwe huis. Ja, je leest het goed; het staat er al drie jaar, maar de krent is op sterven na dood. De grond is er te droog en elke zomer verdort het blad voortijdig als truc van de struik om in leven te blijven. P. gaat 'm er voor mij uitspitten, met een zo groot mogelijke wortelkluit. Hij krijgt bij het nieuwe hek in de achtertuin een betere plek.

Ik hoop dat ze zullen aanslaan.

Wat ga jij deze herfst verplanten?

(Bron: De Tuinen van Appeltern; Buitenleven)

De krent verhuist naar een betere standplaats ^