Nestkastjes ophangen

Vorige maand was ik jarig. Ik kreeg van alles voor de tuin, o.a. bollen en ook een schattig nestkastje/nestbuideltje van zeegras voor een winterkoninkje (Troglodytes troglodytes). Dat wil ik zo gauw mogelijk ophangen zodat 'mijn winterkoninkjes' er aan kunnen wennen en er bij slecht weer beschutting in vinden. Maar waar precies?

Winterkoninkjes houden zich altijd op in de buurt van dicht struikgewas (heggen!), laag bij de grond. Hun nestkastje mag dus ook niet te hoog hangen. Er zijn meer dingen om rekening mee te houden als je een nestkastje ophangt. Want al ziet dat er nog zo leuk en aardig uit, als het op de verkeerde plek hangt zullen de vogels er niet intrekken.

De Latijnse naam voor winterkoning - troglodytes - betekent 'holbewoner'. Dat geeft meteen al aan hoe ze wonen, hoe hun nestje eruit ziet. Winterkoninkjes bouwen bolvormige nestjes van takjes, gras, veertjes en mos. Het zijn echte kunstwerkjes! Heb jij er al eens eentje gezien? De nestopening zit opzij en het nestje wordt door het mannetje gemaakt. Meneer winterkoning bouwt zelfs meerdere nesten en vervolgens kiest het vrouwtje er één uit om er haar eitjes in te leggen. Als ze aan het broeden is probeert het mannetje vaak nog een ander vrouwtje naar één van de andere nestjes te lokken...

Het schijnt dat winterkoning nestkastjes niet vaak worden uitgekozen om in te broeden, maar wel om 's winters lekker beschut in weg te kruipen. Ook dit is al reden genoeg om er eentje op te hangen in de tuin.

Let bij het ophangen van nestkastjes op het volgende:

  • Hang de nestkast nooit in de zon, kies geen plek op het zuiden maar liever met de vliegopening gericht op het noorden, noordoosten of oosten;

  • Kies een rustige plaats uit. Vermijd een plek in de buurt van de voedertafel, de voordeur of het terras;

  • Heb je al nestkastjes in je tuin hangen? Hang het nieuwe nestkastje een flink stuk uit de buurt. Als het om een nestkast gaat voor een vogelsoort waar je al een nestkast van hebt hangen (elke vogelsoort heeft immers zo haar eigen specifieke nestkast met specifieke nestopening), hang de nieuwe kast dan op z'n minst 10 m weg. Als het om een nestkastje voor een andere vogelsoort gaat volstaat een afstand van een meter of 3. Uitzondering hierop vormen nestkastjes voor koloniebroeders (mussen, zwaluwen, spreeuwen).

  • Zorg voor voldoende beschutting (beplanting) maar houd de aanvliegroute vrij;

  • Het nestkastje moet zo hangen dat katten en andere roofdieren er niet bij kunnen. Denk eventueel aan gaas rond een boom;

  • Hang de nestkast op de juiste hoogte! Over het algemeen is dat tussen 1,5 - 2 m. Voor grondvogels als mussen, merels en roodborstjes eerder 1,5 m; voor andere vogels is 2 m beter of nog hoger. Een uilenkast tussen 2 - 6 m.

  • Halfopen nestkastjes voor holenbroeders als winterkoninkje, roodborstje en merel zijn meestal half open en geven minder bescherming dan andere nestkastjes. Een gaai of bonte specht kan er zo bij... Hang zulke nestkastjes daarom extra beschut op. Verstop ze in de heg, tussen klimop of andere dichte beplanting.

(Bron: De Vogelbescherming; Vivara)