't Is afzien

Het is afzien. Ik kan vrijwel niks (meer) in de tuin en deze, naar ik eerst hoopte, tijdelijke fase duurt nu al maanden lang. Het zou zo maar kunnen dat dit voor altijd zo blijft, laat staan of e.e.a. in de nabije toekomst wellicht nog verslechtert.

Mijn dagelijkse rondjes door de tuin zijn verleden tijd. Ik laat ze bewust achterwege omdat het zo pijnlijk en frustrerend is om te zien wat ik allemaal zou kunnen (moeten) doen als ik kon. Als ik de oude' was. Je gezondheid is je hoogste goed!

Vanochtend was P. met de stenen op de oprit bezig. Onze riolering is vernieuwd en met de afwerking, het bestraten, zijn we allerminst tevreden. Er bleef een behoorlijk aantal stenen over (...) en onder bergjes aarde vonden we een heel onbestraat stuk. We wisten wel dat ze in tijdnood kwamen door onvoorziene tegenslag maar dit is toch te bar. We zouden het niet moeten pikken en er wat van moeten zeggen maar op dit moment ontbreekt het ons aan energie en hebben we belangrijker zaken aan ons hoofd. Gisteren hadden mijn beide zoons plus schoondochter een covid-19 test en over 48 uur - of misschien wel eerder? - krijgen ze de uitslag. De jongste, die tot een risicogroep behoort is heel erg ziek. Over hem maak ik me de meeste zorgen; mijn eigen (on)gezondheid staat op de tweede plaats. Als mijn 'kinderen' maar gezond zijn. Dat is het aller, allerbelangrijkste.

Ik heb zojuist wat blad weggeharkt op het grasveldje bij de appelboom. Eigenlijk mag ik dat niet doen....maar het was een welkome afleiding en heerlijk om weer heel eventjes buiten bezig te zijn. P. klopte nog op het keukenraam, zo van: 'doe dat nou niet...' maar ik negeerde hem eerst en gaf hem vervolgens, omdat hij maar bleef kloppen, een verontschuldigende blik. Zo van láát me nou maar even. Het waren een paar kostbare vijf minuutjes. Ik heb er intens van genoten en vanaf nu ga ik weer verder met afzien.

Hark afgevallen herfstblad van het gras. Een paar blaadjes kunnen heus wel blijven liggen maar onder een dikke bladlaag of als er grote bladeren liggen krijgt het gras niet genoeg licht en sterft af.