Meer herfstkleuren, graag!

'Gak, gak...gak'. De ganzen vliegen luid gakkend naar het zuiden in hun kenmerkende, V-vormige formaties. Een schitterend gezicht. Elke dag trekken er wel een paar groepen over ons huis, meestal hoor je ze eerst roepen voor je ze ziet overvliegen. Nog veel meer kabaal maken de mussen. De grote kolonie huismussen heeft inmiddels weer z'n intrek genomen in onze coniferenheg. Dat is een ideaal winterverbijf: wintergroen, beschut en in de nabijheid van veel, makkelijk verkrijgbaar voedsel - het vogelvoer. Wat wil een mus nog meer?! Ze eten met z'n allen in één dag alle vetbollen op (3-4 stuks) die ik ze aanbied. Schrokkebrokken.

Er verschijnen hoe langer hoe meer paddenstoelen - het is een goed paddenstoelennajaar - en steeds meer bomen, struiken en planten krijgen mooi herfstkleuren. Vlammend oranje, goudgeel, dieprood, enz. Prachtig om te zien, nu. De meest fraaie kleuren ontstaan als het overdag lekker zonnig is en 's nachts koud.

Mooi gekleurd herfstblad

Ik ben gek op herfstkleuren en koop ieder jaar wel een struik of plant louter en alleen om de spectaculaire herfsttooi. Hoe meer verschillende herfstkleuren in de tuin, hoe liever. Er stonden al een paar krentenboompjes (Amelanchier lamarckii) en toch zette ik er nog een paar bij. Want ook hun kantachtige bloesem in de lente is een lust voor het oog. Een krentenboompje staat bij voorkeur in wat vochtige, zure grond, maar doet het ook in voedselarme bodem. Zon of halfschaduw kan allebei, maar de mooiste herfstkleuren ontstaan als de krent zonnig staat.

Verder schafte ik al een amberboom aan (Liquidambar styraciflua). De blaadjes van de amberboom krijgen allerlei aantrekkelijke herfstkleuren: geel, oranje, rozerood en purper. Ze verkleuren niet allemaal tegelijkertijd; soms zitten er gewoon ook nog groene blaadjes aan de takken. De amberboom bij ons in de tuin is nog niet zo ver, het blad is nog groen, maar de amberbomen bij het dorpshuis zijn al wel verkleurd. Ze staan daar dan ook zonniger!

Dit jaar komt er een beetje de klad in het kopen van iets nieuws om het fraaie herfstblad door de corona. Ach, ik zou zo graag nog een fluweelboom (Rhus typhina) erbij willen met lang, fel oranjerood geveerd blad of misschien nog een Japanse esdoorn (Acer palmatum), zie laatste foto's. Japanse esdoorns worden meestal niet zo groot. Het zijn trage groeiers, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor in een kleine tuin. Je kunt ze zelfs in een grote pot houden op het terras of balkon. Nadeel is dat ze nogal aan de prijzige kant zijn, maar dan heb je ook wat.

Een andere boom met mooi herfstblad is de Noord-Amerikaanse suikeresdoorn (Acer saccharum). Met z'n eerst geel via oranje naar uiteindelijk rood verkleurend blad zorgen met name de suikeresdoorns voor de bekende 'Indian Summers'. Hun blad staat niet voor niks op de Canadese vlag. Het werd het nationale symbool van Canada. Suikeresdoorns groeien in elke grond, mits deze niet te nat is. Ze worden wel groot, uiteindelijk zo'n 20 m.

(Bron: Wikipedia; TuinSeizoen)

De toverhazelaar in de achtertuin (Hamamelis x intermedia 'Jelena') heeft al prachtig geel blad ^

Het blad van de toverhazelaar (Hamamelis x intermedia 'Pallida') in de voortuin is nog niet zo ver:

De schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) krijgt donkergeel herfstblad en in het voorjaar zachtgele, ^ hangende bloempjes.

Het kleurige blad van de grote kattenstaart in het vijvertje (Lythrum salicaria), 'n vaste plant ^

De kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) krijgt uiteindelijk dieprood blad. Dat staat mooi bij de rode aren van de duizendknoop (Persicaria amplexicaulis).

De Euonymus europaeus is inheems. De uit China, Japan en Korea afkomstige E. alatus krijgt knalroze blad en de vorm is mooi compact. Deze staat ook op mijn verlanglijst.

Ook deze twee Japanse esdoorns staan erop. Wat een schitterende herfstkleur!