Tips - Bloembollen in het grasveld

Op een druilerige middag heb ik samen met mijn zoon en schoondochter bollen gepoot in de grasrand bij de voordeur. Narcissen, om precies te zijn dichter- of fazantoognarcis (Narcissus recurvus). Deze bloeit van alle narcissen het laatste, pas in mei. Maar dan heb je ook wat. De bloemen zijn heel aantrekkelijk om te zien, wit van kleur met een groen/geel/rood omrand hartje dat inderdaad wat doet denken aan een fazantoogje. De bloemen ruiken verrukkelijk! Alleen dit al was voor mij een reden om ze bij de voordeur te planten. N. recurvus verwildert goed en de bloemen zijn geschikt als snijbloem. Binnen in een vaas verspreiden ze hun sterke, zoete parfum - voor sommigen, net als met hyacinten, zelfs iets teveel van het goede.

Er stonden al dichtersnarcissen in het gras en nu staan er nóg meer. We moeten er straks wel omheen maaien, vandaar dat ik ze aan de rand wil hebben.

Je kunt natuurlijk ook bloembollen middenin het gras planten. Niets luidt het voorjaar beter in dan een kleurig lentetapijt van bloeiende bollen.

Tips

 • Bedenk eerst of je het grasveld wil laten veranderen in een bollengrasland/bloemenweide met lang gras of dat je het gras z.s.m. weer wilt trimmen om een strak gazon te hebben.

 • Houd je van een strak gazon? Kies dan gemakkelijke vroegbloeiende soorten verwilderingsbollen die jarenlang op dezelfde plek kunnen blijven staan: krokus (grootbloemige Crocus vernus of de fijnere, botanische Crocus tommasinianus), narcisjes (Narcissus 'February Gold', N. 'Jack Snipe', N. 'Jenny' of de bekende en populaire 'N. Tête-á-Tête' met meerdere bloemen). Hoe eerder de bloei, hoe eerder je het gras weer kunt maaien. Laat het loof van de bollen helemaal verdorren (minstens 6 weken na de bloei). Via het loof slaan bolgewassen reserves op voor de bloei van het volgende jaar.

 • Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis of G. Elwesii) kunnen ook prima in het gras groeien. Ze zijn vroegbloeiend en verwilderen uitstekend, maar die kun je beter nu niet meer planten. Hun bolletjes zijn, net als kievitsbloemen (Fritillaria meleagris), zeer gevoelig voor uitdroging. Koop ze zo vroeg mogelijk in het jaar (september) en plant ze direct na aanschaf. Ook andere vroege bolgewasjes als krokus en winterakoniet (Eranthis) kun je beter vroeg planten (september/oktober). Dit geldt ook voor de winterakoniet (Eranthis). Hun knolletjes moeten zelfs vóór het planten een etmaal in water voorweken.

 • Sterhyacint (Scilla), sneeuwroem (Scilla sect. Chionodoxa) en blauwe druifjes (Muscari) bloeien wat later en zijn ook geschikte bolgewasjes voor in het gras.

 • Kies een gering aantal soorten en neem grote hoeveelheden. Dat geeft het mooiste effect. Hoe kleiner de bol, hoe meer je nodig hebt. Voor 10 m2 gras heb je 250 Scilla bolletjes nodig of 60 narcissen of 10 prairielelies.

 • Wil je het grasveld omtoveren in een bollengrasland/bloemenweide? Ga voor bollen die variëren in hoogte, kleur en bloeitijd, bijvoorbeeld krokus, blauwe druifjes, sneeuwroem, botanische- of wilde tulpjes en de hoge prairielelie (Camassia). Dit betekent wel dat je pas laat kunt maaien omdat je het maairegime moet aanpassen aan de bollen. Soms gaat maaien daarna niet met de grasmachine en heb je voor de eerste maaibeurt een trimmer of een zeis nodig. Mix de bollen vooraf in een grote bak om een gemêleerd geheel te krijgen voor je ze poot.

 • Ga liever niet voor dubbele bloemen zodat de bijen en andere bestuivers er ook nog wat aan hebben. Je kunt ook voor biologische bollen gaan, die zijn niet giftig voor bijen en andere insecten omdat ze zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Ze zijn wel wat duurder.

 • Houd rekening met de bodemgesteldheid bij het kiezen van bollen. De meeste bollen houden niet van natte voeten al zijn er uitzonderingen; zomerklokjes (Leucojum aestivum) staan juist graag op natte plekken en kunnen zelfs een tijdelijke overstroming aan. Sneeuwklokjes houden van voedselrijke en wat vochtige grond. Op een droge, hete plek kun je beter blauwe druifjes (Muscari) nemen. De structuur van zandgrond kun je verbeteren door wat compost door de grond te werken.

 • Bestel bollen tijdig bij een goede kweker, zaadhandel of ander adres (zoals de Bijenstichting) waar ze kwaliteit leveren en niet bij een doe-het-zelf-winkel of bouwmarkt - ik spreek uit ervaring. Nu, begin november is dit eigenlijk al aan de late kant...

 • Je kunt bollen planten tot de grond gaat bevriezen, dus op z'n laatst in november/december.

 • Bewaar de bollen eventueel kort op een droge, donkere en koele plek (10-15°C), in hun verpakking.

 • Plant op zwaardere bodems (klei, leem, löss) minder diep, op 2x de bolhoogte, op lichtere bodem 3x de bolhoogte. Grotere bollen zet je dus dieper dan kleinere bollen. Plant ze met de punt omhoog.

 • Bemesting is het eerste jaar niet nodig. Alle voedingstoffen zitten immers in de bol opgeslagen. De jaren erna kun je verwilderingsbollen organische mest geven op het moment dat de neuzen boven de grond uitkomen.

 • Voor een natuurlijk effect strooi je bollen uit en plant ze daar waar ze terechtkomen. Maak een gat (bollensteker, smal plantenschepje) en maak de grond voldoende diep los zodat de bol makkelijk kan wortelen. Vele handen maken licht werk! Het meest ideaal is vochtige grond. Is de grond droog en/of is er geen regen op komst? Geef dan water, sproei het gras. Je kunt ook een stuk grasveld in plaggen omklappen op de juiste diepte, grond goed losmaken, bollen erop zetten en de grasplaggen weer terugleggen.

 • Zomerbloeiende bollen (of knollen) kun je na de IJsheiligen - half mei -planten. Ze voegen 's zomers kleur toe aan een bollengrasland/bloemenweide. Ik noemde de prairielelie al, die in juni bloeit, maar dahlia's en kleinbloemige dwerggladiolen (Gladiolus Nanus) kunnen ook. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee.

 • Heel bijzonder zijn de herfsttijloos (Colchicum) en herfstkrokus (Crocus speciosus). Deze kunnen ook in het grasveld staan. Plant ze in het voorjaar, de bloei volgt in september/oktober.

(Bron: Bijenstichting; boek Toveren met bollen - Jacqueline van der Kloet)

Krokusjes in het grasveld in onze tuin ^

Krokusjes bij de rotonde in Borger ^

Narcissen in het gras ^

Dichter- of fazantoognarcis ^

Zo ziet het eruit in het centrum van Assen in het vroege voorjaar! ^

Sneeuwklokjes in de berm in Borger. Het zijn er elk jaar meer! Sneeuwklokjes vormen klisters (bijbollen). Deze kun je na een paar jaar delen en opnieuw uitplanten. Zo stimuleer je de groei ^