Een coronakerstboom

'Ben ik de eerste die een kerstboom koopt?', vraag ik aan de man die de door mij uitgekozen spar optilt. 'Nee! Helemaal niet', zegt de man. 'Heel veel mensen kopen nu al een kerstboom en slaan Sinterklaas over'. 'Een coronakerstboom', opper ik. De mensen willen het gezellig maken.

Gebeurt dit bij jij in de buurt ook? Het is nog niet eens december, maar nu al verschijnen er meer en meer kerstbomen in tuinen. Toen we afgelopen weekend naar 't midden van het land reden, om alsnog de verjaardag van zoon te vieren, telde ik onderweg tientallen kerstbomen vol kerstlampjes. Veel te vroeg, maar eerlijk gezegd vind ik dat nu, in deze coronatijd heel feestelijk en hoopgevend. Kleine lichtpuntjes. Dat kunnen we goed gebruiken. Wat mij betreft mag er een woord bij voor het jaar 2020. Ik zou aan de woorden coronatijd, coronastress, coronakilo's en anderhalve metersamenleving coronakerstboom willen toevoegen.

Servische spar

Het werkte reuze aanstekelijk, nu al een kerstboom in de tuin. En nu hebben wij er ook eentje. Onze coronakerstboom met kluit is een Servische spar (Picea omorika), dat is een zeer smalle boom met grijsgroen gekleurde naalden. De spar is niet zo mooi als een Nordmann (zilverspar), maar wel een stuk goedkoper.

Ik weet nog niet wat P. van onze kerstboom vindt. Hij hangt elk jaar de vlinderstruik bij de voordeur vol met kerstboomlampjes en we hebben niet genoeg voor én de vlinderstruik én de spar. Gaan de lampjes in de vlinderstruik of in de spar? En waar komt onze buitenkerstboom eigenlijk te staan? We zouden 'm in de voortuin kunnen zetten middenin het gras, of op het terras, uiteraard op een plek waar we er goed zicht op hebben. Als we 'm niet ingraven, maar in een grote pot zetten kan de kerstboom na de kerst de volle grond in. Hij zou mooi voor het gat bij het eind van het nieuwe hek kunnen, dan is er meteen minder inkijk. Alleen de uiteindelijke breedte is nog een dingetje - nl. 8 (!) m. Dus 4 m aan elke kant van de stam. Als we 'm op de groei planten blijft er inkijk... De hoogte na 10 jaar is ca. 8-10 m. en de uiteindelijke hoogte bedraagt 25-30 m. Het wordt een grote boom! Een Servische spar is trouwens zeer winterhard.

Ik zal P. eerst maar eens vragen om een paar gaten in een van mijn tuintubs te boren, zodat het water goed kan weglopen. Dan kan de spar de tub in en met flink wat verse potgrond hoop ik dat hij het zal overleven.

Na de Kerst krijgt de onze coronakerstboom een tweede leven.