Het is winter

Volgens de kalender begint de winter op 21 december, maar feitelijk begint de winter elk jaar weer op een andere tijd en soms zelfs een andere datum. Het kan zelfs de 20e of pas de 22e december zijn. Zo begon hij in 2015 op 22 december. Wanneer de winter begint hangt af van het moment waarop de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Vorig jaar begon de winter 21 december om 10:40u en dit jaar begint hij op 21 december om 16:18u.

Meteorologisch gezien is het al winter; de meteorologische winter gaat uit van de maanden december, januari en februari op het noordelijk haldrond.

In de tuin is het ook al winter. De bomen en het merendeel van de struiken zijn kaal - op de wintergroene na - en de meeste planten zijn bovengronds aan het afsterven. Na een nachtje vorst ziet het er 's ochtends helemaal winters uit met rijp op de planten en ijs op de vijver. Ook is het soms al aardig koud buiten, de winterjas hangt weer aan de kapstok en ook das en handschoenen liggen klaar voor als het nóg kouder wordt. In het Servo-Kroatisch, de taal die ik eens leerde, hebben ze hetzelfde woord voor zowel 'kou(d)' als voor 'winter': zima. "Zima je!" Het is koud/het is winter. Dat maakt het een stuk gemakkelijker.