Maak eens een mandala

Mandala is een woord uit het Sanskriet. Het betekent letterlijk 'cirkel', maar het is eigenlijk veel méér dan dat. Mandala staat symbool voor het heelal, het universum, het leven op aarde en voor het feit dat alles voor eeuwig met elkaar verbonden is. In het Hindoeïsme en boeddhisme, en zelfs bij de Navajo indianen uit Amerika, worden al eeuwen traditioneel mandala's gemaakt, groot of klein. In Tibet is het maken van mandala's het werk van monniken en dit heeft een diep spirituele betekenis. Je vindt daar de meest verfijnde ontwerpen van fijngemaakt glas of van prachtig gekleurd zand.

Bij het maken van een mandala is het maken ervan het eigenlijke doel. Als de mandala's klaar zijn worden ze weer weggeveegd - alles is vergankelijk en dat moeten we accepteren.

Maak zélf eens een mandala in je tuin of op de je (tuin)tafel:

* Kies een bestaand ontwerp of bedenk zelf een patroon;

* Bedenk hoeveel tijd je aan het maken van de mandala wil besteden: 20 minuten of misschien wel de hele middag?

* Verzamel verschillende soorten materialen in het bos, het park of in je tuin, rekening houdend met de seizoenen (bijvoorbeeld dennenappels, sparrentakjes en besjes voor de winter);

* Kies je ondergrond: de terrastegels, het gazon, de tuintafel of een grote plank;

* Leg alle dingen neer zoals je het hebben wilt en geniet van het moment;

* Klaar? Laat je mandala aan de elementen over of doe als de Tibetaanse monniken: veeg alles weg.

(Tip: maak een foto als de mandala af is.)

O, en voor degenen die soms wat last hebben van faalangst en misschien bang zijn dat ze niet creatief genoeg zijn: het maken van de mandala is het uiteindelijke doel is. Het resultaat is onbelangrijk.